07 | 12 | 2022

Δ.Τ. Το Δίκτυο ζητά από Δήμο και Αστυνομία την προστασία των κατοίκων του κέντρου από την ηχορρύπανση κατά την καρναβαλική περίοδο

 

Δίκτυο Φορέων για την Προστασία από την ΗχορρύπανσηΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Πάτρα 4 Φεβρουαρίου 2013

 

Το Δίκτυο ζητά από Δήμο και Αστυνομία την προστασία των κατοίκων του κέντρου από την ηχορρύπανση κατά την καρναβαλική περίοδο

 

Έχει ήδη ξεκινήσει στην πόλη μας η περίοδος του Καρναβαλιού, μια εποχή κεφιού, ξεγνοιασιάς και διασκέδασης που όλοι έχουμε ανάγκη. Βεβαίως όμως, θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη ότι ενώ μερικοί διασκεδάζουν υπό τους ήχους της εύθυμης μουσικής, κάποιοι άλλοι συμπολίτες μας και ιδίως όσοι κατοικούν στο κέντρο της πόλης, ταλαιπωρούνται αφάνταστα από την ένταση και τη διάρκεια αυτής της μουσικής.

Οι φορείς που απαρτίζουν το Δίκτυο για την Προστασία από την Ηχορρύπανση, θεώρησαν καθήκον τους να στείλουν μια επιστολή προς τον Πρόεδρο κ. Χ. Καρκούλια και τα μέλη του Δ.Σ. της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δ. Πατρέων «Καρναβάλι Πάτρας», τον Αστυνομικό Δ/ντή Αχαΐας, το Δήμαρχο Πατρέων και τη Γνωμοδοτική Επιτροπή της Κοινωφελούς Επιχείρησης «Καρναβάλι Πάτρας» του Δ. Πατρέων όπου εφιστούν την προσοχή των ως άνω αρμοδίων στην τήρηση των κανόνων για την προστασία από την Ηχορρύπανση κατά την περίοδο του Καρναβαλιού.

 

Η επιστολή έχει ως εξής:

 

Κύριοι,

Τα τελευταία 4 χρόνια, 7 κοινωνικοί φορείς της Πάτρας έχουμε δημιουργήσει ένα δίκτυο συνεργασίας και προσπαθούμε να συμβάλλουμε στη μείωση του προβλήματος της ηχορρύπανσης, το οποίο επιδρά δυσμενώς στην ψυχική και σωματική υγεία των πολιτών.

Τόσο εμείς όσο και άλλοι επιστημονικοί και κοινωνικοί φορείς σε όλη την Ελλάδα, έχουμε εκτιμήσει ότι το πρόβλημα της ηχορρύπανσης συνεχώς αυξάνεται. Όλοι συμφωνούμε ότι το πρόβλημα αυτό έχει τις ίδιες αιτίες που έχουν και άλλα σημαντικά προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας που άπτονται του κοινωνικού, αστικού και φυσικού περιβάλλοντος. Αποτέλεσμα αυτών των προβλημάτων είναι η αρνητική επίδραση στην ποιότητα ζωής των πολιτών.

Με την επιστολή μας αυτή, θα θέλαμε να σας θέσουμε υπόψη ένα θέμα που προκύπτει κατά την περίοδο πριν από το Καρναβάλι και αφορά κάποια στέκια των πληρωμάτων του κρυμμένου θησαυρού. Τα εν λόγω πληρώματα βάζουν τη μουσική πάρα πολύ δυνατά καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου και δεν υπολογίζουν αν είναι ώρες κοινής ησυχίας ή όχι, υποβάλλοντας σε δοκιμασία την ψυχική και σωματική υγεία των περιοίκων.

Παραβιάζουν με αυτό τον τρόπο μια από τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει στα πλαίσια του Νέου Καρναβαλικού Κανονισμού που έχουν αποδεχθεί με τη συμμετοχή τους στο Καρναβάλι. Και συγκεκριμένα, το σημείο Γ. ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ όπου αναφέρεται ρητά ότι οι εκπρόσωποι των πληρωμάτων: «Δε θα προβούν σε ενέργειες που μπορεί να βλάψουν την ομαλή διεξαγωγή των εκδηλώσεων του Πατρινού Καρναβαλιού και των παιχνιδιών του Κρυμμένου Θησαυρού, να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών ή να αλλοιώσουν την εικόνα του θεσμού και της πόλης.»

Προφανώς δεν υποστηρίζουμε να μην υπάρχει μουσική και να μη διασκεδάζουν οι πολίτες κατά την περίοδο αυτή που αποτελεί μια ανάσα αισιοδοξίας και ξενοιασιάς στη γκρίζα καθημερινότητα, όμως καλό θα είναι να τηρούνται τα πλαίσια και οι κανόνες που αφορούν στην ποιότητα ζωής στην πόλη προς όφελος της σωματικής και ψυχικής υγείας όλων μας.

Γι’ αυτό θα σας παρακαλούσαμε,

Α) το Δήμο Πατρέων α) καθ’ όλη την προσεχή περίοδο μέχρι το Καρναβάλι να επιστήσετε την προσοχή στα πληρώματα σχετικά με την ένταση της μουσικής των στεκιών τους και κυρίως κατά τις ώρες της κοινής ησυχίας και να παρακολουθείτε και επεμβαίνετε σε παραβατικά φαινόμενα. β) κατά τις εκδηλώσεις που διοργανώνει η ίδια η Κοινωφελής Επιχείρηση «Καρναβάλι Πάτρας», π.χ. τελετή έναρξης να ελέγχει την ένταση των παραγόμενων decibel ώστε να δίνει το καλό παράδειγμα του σεβασμού των περιοίκων και των ωρών κοινής ησυχίας.

Β) την Ελληνική Αστυνομία να συνδράμει προς τη κατεύθυνση της προστασίας των διαβιούντων και εργαζόμενων κατοίκων του κέντρου της πόλης από τους ηχητικούς ρύπους.

 

Οι Φορείς του Δικτύου για την Προστασία από την Ηχορρύπανση

 

—  ΚΙΝΗΣΗ ΠΡΟΤΑΣΗ www.protasi.org.gr

—  ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΗΧΟΡΡΥΠΑΝΣΗΣ ixoripansistop.blogspot.com

—  ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ www.koinotopia.gr

—  ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΑΤΡΑΣ www.oikipa.gr

—  ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ www.politesendrasei.gr

—  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ Θ.Κ. ΓΕΦΥΡΑ

—  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΕΘΕΑ ΟΞΥΓΟΝΟ ΠΑΤΡΑΣΠληροφορίες για δημοσιογράφους:

ΠΡΟΤΑΣΗ 2610.451790 (8-12π.μ.) κ. Αλεξάνδρα Μπουλούγαρη

ΟΙΚΙΠΑ 2610.321010 (7 – 9μ.μ.) Γραμματεία

ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ 2615.002009 Γραμματεία

 

koinotopia.gr

Για να προβληθείτε κάντε κλικ εδώ.

Καιρός