07 | 12 | 2022

Δ.Τ. Πραγματοποιήθηκε η προβολή της ταινίας ''Παράδεισος'' ακολούθησε συζήτηση ''Καρναβάλι και έβδομη τέχνη'' στην Κοινο_Τοπία

 

Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού

ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ www.koinotopia.gr

 

Δελτίο Τύπου

 

21 Φεβρουαρίου 2013

 

Πραγματοποιήθηκε η προβολή της ταινίας ‘‘Παράδεισος’’ ακολούθησε συζήτηση με θέμα: Καρναβάλι και έβδομη τέχνη από την Κοινο_Τοπία

 

Σε μια κατάμεστη από κόσμο αίθουσα πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής στο χώρο της Κοινο_Τοπίας η προβολή της ταινίας 'Παράδεισος' του Π. Φαφούτη. Πριν από την προβολή την ταινία προλόγισε ο φιλόλογος και μέλος της Κοινο_Τοπίας, Γιώργος Σπηλιόπουλος, εστιάζοντας στην πρωτοτυπία του δημιουργού να παρουσιάσει ως φόντο, σχεδόν καθ' ολοκληρία, την Πάτρα και το Καρναβάλι της. Ο ομιλητής αναφέρθηκε, επίσης, στην προσπάθεια του σκηνοθέτη να ενσωματώσει στο έργο του το προσωπικό βίωμα κατά την ιδιαίτερη και φαντασμαγορική εποχή της πατρινής Αποκριάς.

Την προβολή της ταινίας ακολούθησε συζήτηση με θέμα 'Έβδομη Τέχνη και Πατρινό Καρναβάλι', στην οποία προσκεκλημένοι ως βασικοί εισηγητές ήταν η αρχιτεκτόνισσα Μαρία Κουρμπανά, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Καρναβαλιού της Πάτρας και ο σκηνοθέτης Παναγιώτης Φαφούτης. Την προβολή-συζήτηση η οποία συνδιοργανώθηκε από την Κοινο_Τοπία και τους Πολίτες Εν Δράσει συντόνισε ο Ανδρέας Σπηλιώτης.

Δεν υπήρξε διεξοδική ανάλυση γύρω από το περιεχόμενο και τη θεματολογία της ταινίας ή τα μηνύματα που θέλησε να 'περάσει' ο σκηνοθέτης, καθώς οι στόχοι ήταν ειδικότεροι, και συγκεκριμένα να ειπωθεί :

Α. πώς μπορεί ο κινηματογράφος να προβάλλει ακόμη καλύτερα τη φαντασμαγορική συλλογική γιορτή του Καρναβαλιού, τη στιγμή μάλιστα που είναι μια χαρισματική κ΄ προικισμένη οπτικοακουστική τέχνη

Β. πιο ιδιαίτερα, εάν και κατά πόσο μπορεί η συγκεκριμένη ταινία να προβάλλει την πόλη μας ως πρεσβευτής της τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό

Γ. εάν είναι δυνατό αυτή η πρώτη προσπάθεια να βρει μιμητές και να ακολουθήσουν κι άλλες ανάλογες πρωτοβουλίες

Ο σκηνοθέτης Π. Φαφούτης στις τοποθετήσεις του μίλησε για τη σημαντική βοήθεια που έλαβε για την παραγωγή της ταινίας του από φορείς και πολίτες της Πάτρας αλλά τόνισε πως η προσπάθεια στέφθηκε με επιτυχία κυρίως χάρη στην προσωπική επιμονή, καθώς η Πάτρα δεν παύει να ανήκει στις παρυφές της πολιτιστικής δραστηριότητας και μακριά από τα ενδιαφέροντα των καλλιτεχνών της Αθήνας ή του υπόλοιπου κόσμου.

Επιπλέον, έγιναν αναφορές σε παλιότερες ερασιτεχνικές προσπάθειες καταγραφής των καρναβαλικών δρώμενων στην πόλη μας. Επίσης, στα πλαίσια μιας ιστορικής αναδρομής αναπτύχθηκε ένας προβληματισμός αναφορικά με τις παραμέτρους που καθορίζουν την εικόνα του πατρινού καρναβαλιού ως πραγματικό κοινωνικό γεγονός στις μέρες μας. Ως απόρροια, υποστηρίχτηκε από την Δ/ντρια του Καρναβαλιού Μ. Κουρμπανά κυρίως η ανάγκη ακόμα περισσότερης στήριξης του Καρναβαλιού της πόλης μας από τους πολίτες της και η δημιουργία θεσμών και υποδομών.

Ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις υπήρξαν από αρκετούς από τους θεατές της ταινίας και οι περισσότεροι από τους παρευρισκόμενους δεν αρκέστηκαν στο ρόλο του ακροατή αλλά συνέβαλαν ουσιαστικά στη διεξαγωγή ενός εποικοδομητικού διαλόγου.

Πληροφορίες για δημοσιογράφους: Ανδρέας Σπηλιώτης 2615.002009


 

koinotopia.gr

Για να προβληθείτε κάντε κλικ εδώ.

Καιρός