20 | 03 | 2023

Δ.Τ. Προβολή ντοκιμαντέρ του BBC για το ναυάγιο των Αντικυθήρων, ακολουθεί συζήτηση με τον καθηγητή του ΑΕΙ Πάτρας Ευτύχη Παπαδοπετράκη

Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού

ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ www.koinotopia.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ18 Φεβρουαρίου 2013Προβολή ντοκιμαντέρ του BBC για το ναυάγιο των Αντικυθήρων,

ακολουθεί συζήτηση με τον καθηγητή του ΑΕΙ Πάτρας Ευτύχη Παπαδοπετράκη

 

Μια ενδιαφέρουσα προβολή οργανώνει η Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπία www.koinotopia.gr σε συνεργασία με τους Πολίτες Εν Δράσει www.politesendrasei.gr τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου στις 8.30μμ στον πολυχώρο της Κοινο_Τοπίας Μαιζώνος 139, 4ος όροφος, έναντι Δημαρχιακού Μεγάρου. Θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ The Two Thousand Year Old Computer διάρκειας 1 ώρας, παραγωγής BBC (2012) το οποίο αναφέρεται στο μηχανισμό των Αντικυθήρων και το μυστήριο που κρύβεται γύρω του. Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τον καθηγητή του Μαθηματικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών Ευτύχη Παπαδοπετράκη.

Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων (γνωστός και ως αστρολάβος των Αντικυθήρων ή υπολογιστής των Αντικυθήρων) είναι ένα αρχαίο ελληνικό κατασκεύασμα του 2ου αι. π.Χ. που ήταν ένας μηχανικός αναλογικός υπολογιστής και όργανο αστρονομικών παρατηρήσεων, το οποίο παρουσιάζει ομοιότητες με πολύπλοκο ωρολογιακό μηχανισμό. Βρέθηκε μέσα σε ένα ναυάγιο κοντά στα Αντικύθηρα. Το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ του BBC μας δείχνει τις διάφορες λειτουργίες του, καθώς και τους πιθανούς κατασκευαστές του.

Το 1901, μια ομάδα δυτών κατά τη διάρκεια ανασκαφών σε αρχαίο ρωμαϊκό ναυάγιο κοντά στο νησί των Αντικυθήρων, ανοικτά των νοτίων ακτών της Ελλάδας, βρήκε ένα μυστηριώδες αντικείμενο – ένα κομμάτι ασβεστοποιημένης πέτρας που περιείχε αρκετά γρανάζια κολλημένα μεταξύ τους μετά από πολλά χρόνια κάτω από τη θάλασσα. Αυτό το 2.000 ετών αντικείμενο, όχι μεγαλύτερο από ένα σύγχρονο φορητό υπολογιστή, θεωρείται πλέον ως ο αρχαιότερος υπολογιστής του κόσμου, που επινοήθηκε για να προβλέπει τις ηλιακές εκλείψεις (ακολουθώντας τις κινήσεις του ηλίου, των τότε γνωστών πλανητών και της σελήνης) και, σύμφωνα με πρόσφατα ευρήματα, να υπολογίζει το χρονοδιάγραμμα των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων. Μετά τις προσπάθειες μιας διεθνούς ομάδας επιστημόνων, τα μυστήρια του Μηχανισμού των Αντικυθήρων ξεσκεπάζονται, αποκαλύπτοντας εκπληκτικές λεπτομέρειες που προκαλούν δέος για αυτό το αντικείμενο που συνεχίζει να καταπλήσσει…

Η μερική ανέλκυση του ναυαγίου συνιστά την πρώτη μεγάλης έκτασης ενάλια έρευνα παγκοσμίως. Κατά την πρώτη φάση (1900-1901) η επιχείρηση αναλήφθηκε από Σύμιους σπογγαλιείς με τη συνδρομή πλοίων του Βασιλικού Ναυτικού. Η δεύτερη φάση (1976) πραγματοποιήθηκε από την Αρχαιολογική Υπηρεσία με τη βοήθεια του ωκεανογραφικού πλοίου του J.Y. Cousteau “Καλυψώ”.

 

 

Πληροφορίες για δημοσιογράφους 2615.002009 Ανδρέας Σπηλιώτης


koinotopia.gr

Για να προβληθείτε κάντε κλικ εδώ.

Καιρός