07 | 12 | 2022

Δ.Τ. Πραγματοποιήθηκε η ομιλία-συζήτηση με θέμα ‘‘Νοσήματα του Θυρεοειδούς Αδένα. Αλήθειες και κάποιοι Μύθοι’’

 

Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού

ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ www.koinotopia.gr

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

6 Απριλίου 2013

 

Πραγματοποιήθηκε η ομιλία-συζήτηση με θέμα

‘‘Νοσήματα του Θυρεοειδούς Αδένα: Αλήθειες και κάποιοι Μύθοι’’

 

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε από την Κοινο_Τοπία www.koinotopia.gr και τους Πολίτες Εν Δράσει www.politesendrasei.gr η εκδήλωση ενημέρωσης για τα νοσήματα του θυρεοειδούς αδένα από την ενδοκρινολόγο κ. Αθανασία Αρμόνη-Παναγιωτοπούλου. Τη συζήτηση που ακολούθησε και που διοργανώθηκε στα πλαίσια της δράσης των συλλόγων για προαγωγή της Υγείας και της πρόληψης συντόνισε εκ μέρους τους η Μαίρη Μακρή και ο Ανδρέας Σπηλιώτης.

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης έγινε παρουσίαση από την οποία οι μετέχοντες ενημερώθηκαν για:

•   Τι είναι και που χρησιμεύει ο θυρεοειδής αδένας στον άνθρωπο, ποιες ορμόνες παράγει, ποια όργανα και συστήματα του ανθρωπίνου σώματος επηρεάζονται από αυτές, καθώς και για τα αίτια πρόκλησης των νοσημάτων του θυρεοειδούς.

•   Μνεία έγινε για τη σπουδαιότητα λήψης επαρκούς ποσότητας ιωδίου από τον άνθρωπο αφού αυτό αποτελεί το βασικό συστατικό που χρησιμοποιεί ο θυρεοειδής για την παρασκευή των ορμονών του, πού απαντάται το ιώδιο, τι προκαλεί η ένδειά του και με ποιο τρόπο επηρεάζει αρνητικά τη δημιουργία και λειτουργία των εγκεφαλικών συνάψεων στο αναπτυσσόμενο έμβρυο, στο παιδί και στον ενήλικα καθώς και τις επιπτώσεις των στη νόηση/ζωή του ατόμου.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκε ο παθολογικός θυρεοειδής με βροχοχκήλη και πότε έχουμε υπερ/υπο-θυρεοειδισμό.

•   Για τον υποθυροειδισμό αναφέρθηκαν τα κλινικά συμπτώματα, η συχνότητα εμφάνισής του στους άνδρες/γυναίκες, οι επιπτώσεις που έχει στα παιδιά, τις μητέρες και η θεραπεία του με θυροξίνη.

•   Για τον υπερθυρεοειδισμό αναφέρθηκαν τα αίτια που τον προκαλούν, η επιδημιολογία του κατά συχνότητα/φύλο/ηλικία/φυλή και οι τρόποι θεραπείας του με φάρμακα, ραδιενεργό ιώδιο και θυρεοειδεκτομή.

•   Αναφέρθηκαν οι καρκίνοι του θυρεοειδούς, οι όζοι και οι τρόποι διαπίστωσης της κακοήθειάς των μέσω βιοψίας/απεικονιστικών μεθόδων, η θεραπεία τους με θυρεοειδεκτομή/ραδιενεργό ιώδιο καθώς και η πρόγνωσή τους.

Τέλος, αποσαφηνίστηκαν μερικοί μύθοι που επικρατούν για το θυρεοειδή:

•   Ως προς το ότι η κατανάλωση καρότωνκουνουπιδιού και μπρόκολου και μη κατανάλωση θαλασσινών δεν προκαλούν ανάπτυξη βροχοκήλης, στο ότι η βροχοκήλη δεν καθιστά υπογόνιμους τους ασθενείς και ότι δεν προκαλείται στείρωση στους λαμβάνοντες ραδιενεργό ιώδιο.

•   Ως προς τις εγκύους με προβλήματα με τον αδένα: το πρόβλημα δεν περνάει πάντα στα παιδιά, ότι δεν είναι ανάγκη να γεννήσουν με καισαρική και δεν αποτελεί αιτία διακοπής της κύησης.

•   Ως προς τις θεραπείες: το ραδιενεργό ιώδιο δεν προκαλεί καρκίνο και δίνεται σε όλες τις ηλικίες, οι χειρουργημένοι ασθενείς δεν χάνουν τη φωνή τους και ότι η θυρεοειδεκτομή δεν είναι πάντοτε απαραίτητη.

Συμπερασματικώς, αναφέρθηκε η υψηλή συχνότητα των νόσων του θυρεοειδή, οι συνέπειές του και το αισιόδοξο μήνυμα της σχετικά καλής πρόγνωσης του καρκίνου του θυρεοειδή.

Στο δεύτερο μέρος, οι παρευρισκόμενοι έθεσαν ερωτήσεις στην κυρία Αρμόνη για όσα αναφέρθηκαν στην παρουσίαση και για όσα είχαν ακούσει ή και βιώσει για τις παθήσεις του θυρεοειδή.

Λύθηκαν απορίες σχετικά με την υπο/υπερλειτουργία του αδένα, τους όζους τις κακοήθειες, τη θυρεοειδεκτομή τις υπάρχουσες θεραπείες και για την πρόγνωση του καρκίνου του θυρεοειδούς.

Επιβεβαιώθηκε και από τους παρευρισκόμενους η σχετικά υψηλή συχνότητα εμφάνισης των νόσων του θυρεοειδή από το ότι αρκετοί είχαν άτομα στο περιβάλλον τους με κάποιας μορφής νόσο του θυρεοειδούς.

 

Πληροφορίες για δημοσιογράφους: Ανδρέας Σπηλιώτης 2615.002009


 

koinotopia.gr

Για να προβληθείτε κάντε κλικ εδώ.

Καιρός