07 | 12 | 2022

Δ.Τ. Γέννηση και εξέλιξη της αρχαίας πόλης..Εγγύς Ανατολή και Ελλάδα. Ομιλία – συζήτηση με τον καθηγητή Μάρτιν Κρέεμπ

Επανάληψη - Υπενθύμιση

 

 

Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού

ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ www.koinotopia.gr

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

5 Απριλίου 2013

Γέννηση και εξέλιξη της Αρχαίας πόλης: Εγγύς Ανατολή και Ελλάδα Ομιλία – συζήτηση με τον καθηγητή Μάρτιν Κρέεμπ

Μια ενδιαφέρουσα ομιλία-συζήτηση οργανώνει η Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπία www.koinotopia.gr σε συνεργασία με τουςΠολίτες Εν Δράσει www.politesendrasei.gr τη Δευτέρα 15 Απριλίου στις 8.30μμ στον πολυχώρο της Κοινο_Τοπίας Μαιζώνος 139, 4ος όροφος, έναντι Δημαρχιακού Μεγάρου. Θα μιλήσει ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πάτρας, Μάρτιν Κρέεμπ με θέμα: Γέννηση και εξέλιξη της αρχαίας πόλης: Εγγύς Ανατολή και Ελλάδα. Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με συντονιστή το Φιλόλογο, Εκπαιδευτικό Δευτεροβάθμιας Γιώργο Σπηλιόπουλο.

Δύο λόγια για τη θεματική της εκδήλωσης

Τα λόγια του Αριστοτέλη, νθρωπος φύσει πολιτικν ζον (Αριστοτ. πολιτ. 1), αφορούν στη συγκατοίκηση των ανθρώπων σε έναν ευνομούμενο οικισμό, την πόλιν. Στη μετάβαση από τον τρόπο ζωής ως τροφοσυλλέκτες στον τρόπο ζωής ως πρώιμοι αγρότες, οι άνθρωποι της μεσολιθικής και νεολιθικής εποχής (δηλαδή από το 20.000 π.Χ. και μετά) ίδρυσαν και τις πρώτες μόνιμες εγκαταστάσεις που αργότερα έγιναν οι πρώτες πόλεις. Η πιο πρώιμη πόλη στην περιοχή της Μεσογείου φαίνεται να ήταν το Çatalhöyük κοντά στο Ικόνιο της Μικράς Ασίας (περίπου 6800 π.Χ.), σχεδόν σύγχρονος ο οικισμός στο Σέσκλο, λίγο μεταγενέστερος εκείνος του Διμηνίου, που βρίσκονται και οι δύο στη Θεσσαλία, κοντά στο Βόλο. Μεγάλες πρώιμες πόλεις που χρονολογούνται από την εποχή του Διμηνίου και αργότερα, βρέθηκαν σε ανασκαφικές έρευνες προ παντός στη Μεσοποταμία (Ουρούκ/Ορχόη και Ουρ, περίπου 4000 π.Χ.).

Έλληνες φιλόσοφοι (Πλάτων, Αριστοτέλης, Ιππόδαμος), ιστορικοί (Ηρόδοτος, Θουκυδίδης), γεωγράφοι (Στράβων), κωμικοί ποιητές (Αριστοφάνης,Όρνιθες), αλλά και Ρωμαίοι όπως ο αρχιτέκτων Βιτρούβιος ή ο ποιητής Μαρτιάλης ασχολήθηκαν λιγότερο ή περισσότερο με τις πόλεις, την πολεοδομία, τις πολιτικές, κοινωνικές και τεχνικές πλευρές σχετικά με την ανέγερση πόλεων και την καθημερινή ζωή σε πόλη της δικής τους εποχής.

Στην Ελλάδα και στην ελληνική Μικρά Ασία ανασκάφηκαν μερικές πόλεις σε αρκετά μεγάλη έκταση ώστε να οδηγούμαστε σε αντιπροσωπευτικά συμπεράσματα για την κατοίκηση (Όλυνθος/Χαλκιδική, Πριήνη/Ιονία, Δήλος/Κυκλάδες) και άλλες σε μικρότερη (Μίλητος/Ιωνία, Κασσώπη/Ήπειρος, Αθήνα/Αττική). Παρουσιάζονται η ιστορία και τα σχέδια αυτών των πόλεων καθώς και λίγες αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες. Τέλος θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα σχετικών ερευνών στο Σελινούντα της Σικελίας.

 

Πληροφορίες για δημοσιογράφους 2615.002009 Ανδρέας Σπηλιώτης

koinotopia.gr

Για να προβληθείτε κάντε κλικ εδώ.

Καιρός