02 | 10 | 2023

Δ.Τ. Συλλογικότητες της πόλης συμπαρατάσσονται με το Δίκτυο Φορέων για την Προστασία από την Ηχορρύπανση

ΔΙΚΤΥΟ ΦΟΡΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΧΟΡΡΥΠΑΝΣΗ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

17 Απριλίου 2013

 

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΚΑΙ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ

ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΗΣΥΧΙΑ

 

Συλλογικότητες της πόλης συμπαρατάσσονται με

το Δίκτυο Φορέων για την Προστασία από την Ηχορρύπανση

 

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε συνάντηση στελεχών των φορέων που συμμετέχουν στο Δίκτυο για την Προστασία από την Ηχορρύπανση με εκπροσώπους συλλογικοτήτων που δραστηριοποιούνται στην πόλη μας και που διακατέχονται από παρόμοιες ανησυχίες και ευαισθησίες σχετικά με τη συνεχώς επιδεινούμενη ποιότητα ζωής στην πόλη μας. Μετά την ενημέρωση, την ανταλλαγή προβληματισμών και τη γενικότερη συζήτηση κατέληξαν στα εξής:

1) Διαπιστώνουμε ότι το πρόβλημα της ηχορρύπανσης συνεχώς αυξάνεται, με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται το προσωπικό και κοινωνικό άγχος και να δημιουργούνται πολλά προβλήματα που επιβαρύνουν την ψυχοσωματική υγεία των πολιτών. Σημαντικότερες πηγές ηχορρύπανσης που επιβαρύνουν μεγάλες ομάδες του πληθυσμού είναι μερικοί χώροι νυχτερινής διασκέδασης που παραβιάζουν σε ανησυχητικό βαθμό το ελλιπές θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των μαγαζιών και η σημαντική ηχορρύπανση που προκαλεί η κυκλοφορία τροχοφόρων και ιδιαίτερα δικύκλων μικρού και μεγάλου κυβισμού.

2) Οι αιτίες που προκαλούν αυτά τα προβλήματα εντοπίζονται στην έλλειψη επαγγελματικής και κοινωνικής συνείδησης μερικών επαγγελματιών, που αδιαφορούν και δε σέβονται τα δικαιώματα των συμπολιτών τους, προκειμένου να ικανοποιήσουν στενά προσωπικά τους συμφέροντα. Ταυτόχρονα όμως σημαντική ευθύνη έχουν και οι υπηρεσίες Δήμου, Περιφέρειας και Αστυνομίας που έχουν ορισθεί εκ του θεσμικού πλαισίου να τηρούν την εφαρμογή των ορίων που θέτει το θεσμικό πλαίσιο. Έτσι πολλές φορές είναι ανεκτικοί μέχρι αδιάφοροι σε παραβιάσεις του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των χώρων διασκέδασης και του κώδικα οδικής κυκλοφορίας.

3) Ευθύνη όμως έχουν και οι πολίτες οι οποίοι δεν υπερασπίζονται και δε διεκδικούν τα στοιχειώδη δικαιώματα ενός πολίτη και δε δραστηριοποιούνται σε δράσεις αντιμετώπισης του προβλήματος της ηχορρύπανσης.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

1) Από τον Δήμο της Πάτρας να θέσει σε άμεση προτεραιότητα αντιμετώπισης το πρόβλημα της ηχορρύπανσης των νυχτερινών μαγαζιών και οι υπηρεσίες έκδοσης, ελέγχου και τιμωρίας των παραβατών να λειτουργούν ουσιαστικά και με γνώμονα τη νομιμότητα και την υπεράσπιση των δημοτών.

2) Από την Ελληνική Αστυνομία και της Δ/νση Υγιεινής να εντείνουν τους ελέγχους και να ανταποκρίνονται άμεσα και ουσιαστικά στα αιτήματα των πολιτών.

3) Από τους συμπολίτες μας να ενεργοποιηθούν και να αντισταθούν σε κάθε υποβάθμιση της ποιότητας ζωής στην πόλη μας. Να μη διστάζουν να συμμετάσχουν με κάθε πρόσφορο τρόπο σε ενέργειες όπως η συγκεκριμένη, αλλά και ενέργειες άλλων κοινωνικών φορέων που έχουν παρόμοιους στόχους.

 

ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΗ Η ΠΟΛΗ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΜΙΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΟΠΩΣ ΑΥΤΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΑΣ.

 

Εμείς θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε τα αυτονόητα, μέσα από ευρύτερες συνεργασίες τόσο στον τομέα ελέγχου της τήρησης του θεσμικού πλαισίου όσο και στον τομέα της πρόληψης τέτοιων αρνητικών συμπεριφορών.

 

Πιστεύουμε ότι με τέτοιες και άλλες παρόμοιες ενέργειες, στην τοπική κοινωνία θα βελτιωθεί η παιδεία όλων μας, ώστε αρχές και αξίες ανθρώπινες να επικρατήσουν σε βάρος του παρασιτισμού και της αδιαφορίας.

 

Γιατί σε τελευταία ανάλυση η ποιότητα ζωής είναι ευθύνη όλων και μας αφορά όλους.

 

Οι Φορείς του Δικτύου για την Προστασία από την Ηχορρύπανση

—  ΚΙΝΗΣΗ ΠΡΟΤΑΣΗ www.protasi.org.gr

—  ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΗΧΟΡΡΥΠΑΝΣΗΣ ixoripansistop.blogspot.com

—  ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ www.koinotopia.gr

—  ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΑΤΡΑΣ www.oikipa.gr

—  ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ www.politesendrasei.gr

—       ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ Θ.Κ. ΓΕΦΥΡΑ

—       ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΕΘΕΑ ΟΞΥΓΟΝΟ ΠΑΤΡΑΣ

 

Οι συνεργαζόμενοι φορείς:

Ομοσπονδία και Ένωση Γονέων Ν. Αχαΐας

Σύλλογος Κέντρου Πόλεως

Σύλλογος ΑγκαλιάΖΩ

Σοροπτιμιστικός Σύλλογος

 

Τηλέφωνα επικοινωνίας:

ΠΡΟΤΑΣΗ  2610.451790 (8-12π.μ.) κ. Αλεξάνδρα Μπουλούγαρη

ΟΙΚΙΠΑ  2610.321010 (7 – 9μ.μ.)

ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ  2615.002009 κ. Ανδρέα Σπηλιώτη

koinotopia.gr

Για να προβληθείτε κάντε κλικ εδώ.

Καιρός