25 | 04 | 2024

Διεθνής Αμνηστία - Μυανμάρ: Η Διεθνής Αμνηστία ζητά διεθνές ολικό εμπάργκο όπλω

Αγαπητοί φίλοι

 

σας προωθούμε το Δ.Τ. της Διεθνούς Αμνηστίας που αναφέρεται στα γεγονότα στην Μυανμάρ (Βιρμανία όπως την ξέραμε οι παλιότεροι). Δυστυχώς για την πολύπαθη αυτή χώρα των 50 περίπου εκατομμυρίων κατοίκων της Νοτιοανατολικής Ασίας, που κατά 89% είναι Βουδιστές, 4% Μουσουλμάνοι και 7% άλλων θρησκευτικών και φιλοσοφικών αντιλήψεων η δημοκρατία είναι ζητούμενο εδώ και δεκαετίες. Στηρίζοντας τη δράση της Δ. Α. σας προτρέπουμε να στείλετε επιστολές διαμαρτυρίας προς τον υπουργό (Foreign Minister Nyan Win) υπόδειγμα της οποίας θα βρείτε στο επισυναπτόμενο για να σταματήσουμε τις επιθέσεις εναντίων ειρηνικών διαδηλωτών από τις αρχές της χώρας.

 

Πολίτες Εν Δράσει

http://politesendrasei.gr


AI Index: ASA 16/016/2007 Αθήνα, 1 Οκτωβρίου 2007

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Μυανμάρ: Η Διεθνής Αμνηστία ζητά διεθνές ολικό εμπάργκο όπλων

 

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί σε δράση

Η Διεθνής Αμνηστία παροτρύνει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να επιβάλει αμέσως στην Μυανμάρ ολικό και υποχρεωτικό εμπάργκο όπλων, καθώς συσσωρεύονται οι αναφορές για φόνους, σοβαρούς τραυματισμούς και μαζική κράτηση ειρηνικών διαδηλωτών από τις αρχές της χώρας.

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί επίσης τους κυριότερους προμηθευτές όπλων προς τη Μυανμάρ, ιδίως την Κίνα και την Ινδία, αλλά και τη Ρωσία, τη Σερβία, την Ουκρανία και τις χώρες του Συνδέσμου Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), να απαγορεύσουν την ανάμιξη των υπηρεσιών, εταιρειών και υπηκόων τους στην άμεση και έμμεση παροχή προς τη Μυανμάρ εξοπλισμού στρατιωτικού και ασφαλείας, πολεμοφοδίων και τεχνογνωσίας, περιλαμβανομένων και των ειδών που ισχυρίζονται ότι είναι «μη θανατηφόρα».

«Πρέπει να σταλεί επειγόντως στους στρατιωτικούς ηγέτες της Μυανμάρ το απερίφραστο μήνυμα πως κανένα μέλος της διεθνούς κοινότητας δεν θα ανεχθεί ούτε θα τροφοδοτήσει τη βάναυση καταστολή ειρηνικών διαδηλωτών», δήλωσε η Αϊρίν Χαν, Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.

Αν και οι επίσημες αναφορές μιλούν για εννέα νεκρούς, η Διεθνής Αμνηστία φοβάται ότι ο πραγματικός αριθμός θανάτων είναι πολύ μεγαλύτερος. Στη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, οι δυνάμεις ασφαλείας της Μυανμάρ πραγματοποίησαν επιδρομές σε μοναστήρια και επιτέθηκαν σε ειρηνικούς διαδηλωτές, χρησιμοποιώντας πραγματικά πυρά και δακρυγόνα και ξυλοκοπώντας διαδηλωτές με ρόπαλα. Τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι πιστεύεται ότι έχουν συλληφθεί μόνο στην πρώην πρωτεύουσα Γιανγκόν (Ραγκούν). Υπάρχει σοβαρότατος κίνδυνος ότι οι δυνάμεις ασφαλείας θα συνεχίσουν τις συλλήψεις και θα αντιδράσουν με κλιμακούμενη βία σε κάθε νέα διαδήλωση που θα ζητά δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.

«Είναι απαράδεκτο να υπάρξουν κράτη που θα συνεχίσουν να προμηθεύουν με όπλα μία κυβέρνηση που ήδη ευθύνεται για επίμονες σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και που καταφεύγει τώρα στη βία εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών», τόνισε η Αϊρίν Χαν.

«Πρέπει να επιβληθεί ολικό εμπάργκο όπλων και να παραμείνει σε ισχύ μέχρις ότου η Κυβέρνηση της Μυανμάρ προχωρήσει σε χειροπιαστά βήματα για να βελτιώσει την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών της, περιλαμβανομένης της απελευθέρωσης όλων όσων κρατούνται για λόγους συνείδησης», πρόσθεσε η Αϊρίν Χαν.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και οι ΗΠΑ επέβαλαν, το 1988 και το 1993 αντιστοίχως, εμπάργκο στην άμεση και έμμεση προμήθεια στρατιωτικών ειδών στη Μυανμάρ. Τα εμπάργκο αυτά χρειάζεται να εφαρμοστούν με αυστηρότητα.

Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται με φόντο τις επίμονες και μαζικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχουν διαπραχθεί πριν τη σημερινή κρίση. Οι παραβιάσεις αυτές περιλαμβάνουν την παρατεταμένη κράτηση περισσότερων από 1.160 πολιτικών κρατουμένων σε ολοένα χειρότερες συνθήκες, τη συνεχιζόμενη κράτηση της τιμημένης με Νόμπελ Ειρήνης Ντάου Αούνγκ Σαν Σου Κι και άλλων ανώτερων στελεχών της αντιπολίτευσης, που είναι κρατούμενοι συνείδησης, καθώς και εξωδικαστικές εκτελέσεις και την εκτεταμένη χρήση βασανιστηρίων. Επίσης αποτελεί ενδημικό φαινόμενο η καταστολή της ελευθερίας της έκφρασης σε ολόκληρη τη χώρα. Υπάρχουν στοιχεία ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στην ανατολική πολιτεία Καγίν (Καρέν) έχουν συμπεριλάβει πράξεις εναντίον αμάχων που αποτελούν παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, σε τέτοια κλίμακα ώστε να συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Εξακολουθεί να μην επιτρέπεται η πρόσβαση ανεξάρτητων παρατηρητών και διεθνών οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε πολλές περιοχές της χώρας.

 

Έκκληση σε δράση

Στην έκρυθμη αυτή κατάσταση, η Διεθνής Αμνηστία απαντά κάνοντας έκκληση για δράση με την αποστολή φαξ ή email προς τον Υπουργό Εξωτερικών της Μυανμάρ για την απελευθέρωση των συλληφθέντων σε ειρηνικές διαδηλώσεις. Βρείτε περισσότερες πληροφορίες στη διεύθυνση: www.amnesty.org.gr Μην ξεχάσετε να μας ειδοποιήσετε ότι στείλατε την έκκληση αποστέλλοντας email στο actionnet@amnesty.org.gr.

 

Γενικές πληροφορίες

Κίνα

Από το 1988, η Κίνα προμηθεύει στον στρατό της Μυανμάρ μεγάλο φάσμα στρατιωτικού υλικού, όπως άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, οβιδοβόλα, αντιαρματικά και αντιαεροπορικά πυροβόλα και αεριωθούμενα αεροσκάφη, σύμφωνα με δημοσιευμένες  πηγές. Η Κίνα δεν αναφέρει τακτικά στα Ηνωμένα Έθνη τις μεταβιβάσεις όπλων της.

Ινδία

Τον Ιανουάριο του 2007, ο Ινδός Υπουργός Εξωτερικών υποσχέθηκε να δώσει «ευνοϊκή απάντηση» στο αίτημα της Κυβέρνησης της Μυανμάρ για στρατιωτικό υλικό, ενώ τον Απρίλιο οι στρατιωτικές δυνάμεις της Ινδίας και της Μυανμάρ πραγματοποίησαν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις. Αναφορές μιλούν για συμφωνία της Ινδίας να προμηθεύσει ποικίλο στρατιωτικό υλικό όπως άρματα μάχης, αεροσκάφη, πυροβόλα, ραντάρ, όπλα μικρού διαμετρήματος και ένα «Προηγμένο Ελαφρύ Ελικόπτερο» που κατά πάσα πιθανότητα περιέχει εξαρτήματα, τεχνολογία και πολεμοφόδια που προέρχονται από κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από τις ΗΠΑ.

Ρωσική Ομοσπονδία

Επίσης το 2007, η Ρωσική Ομοσπονδία ανέφερε στον ΟΗΕ ότι κατά το 2006 εξήγαγε στη Μυανμάρ 100 συστήματα πυροβολικού μεγάλου διαμετρήματος. Η Ρωσία εξήγαγε επίσης δέκα πολεμικά αεροσκάφη το 2002, τέσσερα πολεμικά αεροσκάφη το 2001, ενώ η ρωσική εταιρεία στρατιωτικών αεροσκαφών MIG διέθετε τον Οκτώβριο του 2006 γραφείο αντιπροσωπείας στη Μυανμάρ.

Σερβία

Μεταξύ 2004 και 2006, η Σερβία προμήθευσε στη Μυανμάρ μεγάλες ποσότητες στρατιωτικών όπλων και πολεμοφοδίων, περιλαμβανομένων πυρομαχικών, σύμφωνα με τελωνειακά στοιχεία.

Ουκρανία

Τον Απρίλιο του 2004, η ουκρανική κρατική εταιρεία όπλων UkrpetsExport συμφώνησε δεκαετές συμβόλαιο για να προμηθεύσει στη Μυανμάρ 1.000 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού που θα συναρμολογηθούν εκεί, ως μέρος συμφωνίας αξίας που αναφέρεται ότι υπερβαίνει τα 500 εκατομμύρια δολάρια. Το 2004 η Ουκρανία δήλωσε στα Ηνωμένα Έθνη ότι το 2003 είχε εξαγάγει στη Μυανμάρ δέκα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης BTR-3U και δέκα πυραύλους R-27.

 

Για περισσότερες πληροφορίες και συνεντεύξεις επικοινωνήστε με την Υπεύθυνη Τύπου και Προβολής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, Άννα Μπότσογλου, τηλ. 210 3600628 (εσωτ. 2).

 

koinotopia.gr

Για να προβληθείτε κάντε κλικ εδώ.

Καιρός