04 | 08 | 2020

Διεθνής Αμνηστία - Η έλλειψη εγγυήσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα υπονομεύει την αντιτρομοκρατική προσπάθεια της Ε.Ε.

Το συνημμένο αρχείο περιέχει:
- Το δελτίο τύπου που ακολουθεί [2005 0531 EU Counter-terrorism.doc]
- Την περίληψη της έκθεσης στα ελληνικά [EU Counter-terrorism report summary (greek).doc]

Αθήνα, 31 Μαΐου 2005

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

Η έλλειψη εγγυήσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα υπονομεύει την αντιτρομοκρατική προσπάθεια της Ε.Ε.

 

Νέα ανάλυση της Διεθνούς Αμνηστίας δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα

 

 

(Βρυξέλες, 31 Μαΐου 2005) Αναλύοντας λεπτομερώς τις αντιτρομοκρατικές πρωτο­βουλίες της Ε.Ε στον τομέα του ποινικού δικαίου μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001, η Διεθνής Αμνηστία καταδεικνύει ότι η απουσία απτών εγγυήσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε πολλές από αυτές τις πρωτοβουλίες πιθανότατα υπονομεύει τις προσπάθειες καταπολέμησης της «τρομοκρατίας» στην Ευρώπη.

 

«Ο σεβασμός για τα ανθρώπινα δικαιώματα περιγράφεται συχνά ως εμπόδιο για την κατανίκηση της "τρομοκρατίας". Όμως η νέα αυτή ανάλυση καταδεικνύει τους τρόπους με τους οποίους η γνήσια ασφάλεια υπονομεύεται όταν δεν γίνονται σεβαστά τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου. Η ασφάλεια τίθεται σε κίνδυνο με την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όχι με την προστασία τους. Αυτό ισχύει για την Ε.Ε. όσο και για οποιοδήποτε άλλο μέρος του πλανήτη», δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλες ο Ντικ Όστινγκ, Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Γραφείου της Διεθνούς Αμνηστίας.

 

Η ανάλυση της Διεθνούς Αμνηστίας, έκτασης 40 σελίδων, με τίτλο «Τα ανθρώπινα δικαιώματα εξατμίζονται στα σύνορα; Αντιτρομοκρατία και ποινικό δίκαιο της Ε.Ε.», είναι η πρώτη ανάλυση αυτού του είδους για τις συνολικές συνέπειες των πρόσφατων αντιτρομοκρατικών πρωτοβουλιών της Ε.Ε. στον τομέα του ποινικού δικαίου και είναι διαθέσιμη στη διεύθυνση http://www.amnesty-eu.org. Στην ίδια διεύθυνση είναι διαθέσιμη 4σέλιδη περίληψη.

 

Η ανάλυση παρουσιάστηκε σήμερα στον Συντονιστή της Ε.Ε. για θέματα Αντιτρομοκρατίας, Χέις ντε Φρις, ο οποίος συμμετείχε σε δημόσια συζήτηση της Διεθνούς Αμνηστίας με τον Τζόναθαν Φολ, Γενικό Διευθυντή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα Δικαιοσύνης, Ελευθερίας και Ασφάλειας, τον Λόρδο Κάρλαϊλ οφ Μπέριου, Ανεξάρτητο Εξεταστή της βρετανικής νομοθεσίας περί «τρομοκρατίας», και τη Σούζι Αλέγκρε, εκ των συντακτών της ανάλυσης και σήμερα Σύμβουλο για Θέματα Αντιτρομοκρατίας του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (OSCE/ODIHR).

 

Η Διεθνής Αμνηστία ανέλυσε σειρά αντιτρομοκρατικών πρωτοβουλιών, όπου η Ε.Ε. έχει άμεση ευθύνη να διασφαλίσει επαρκή προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μεταξύ άλλων:

 

· μαύρες λίστες τρομοκρατών

 

· Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης

 

· τη σύνταξη ελάχιστων προτύπων για ολόκληρη την Ε.Ε. για τα δικαιώματα των υπόπτων και των κατηγορουμένων σε ποινικές δίκες

 

· το αποδεκτό αποδεικτικών στοιχείων που αποκτήθηκαν με βασανιστήρια

 

· έκδοση και απέλαση υπόπτων τρομοκρατίας σε τρίτες χώρες.

 

«Αφού εξετάσαμε ένα ευρύ φάσμα αντιτρομοκρατικών πρωτοβουλιών σε επίπεδο Ε.Ε., είναι σαφές ότι η έλλειψη απτών, νομικά δεσμευτικών εγγυήσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν οδηγεί απλώς σε σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά έχει επίσης προκαλέσει νομική σύγχυση και αβεβαιότητα», τόνισε ο Ντικ Όστινγκ. «Η διασυνοριακή συνεργασία για την ποινική δίωξη και την απομάκρυνση ανθρώπων υπόπτων για ανάμιξη με την τρομοκρατία αυξάνεται, όμως οι θεμελιώδεις εγγυήσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν περνούν τα σύνορα».

 

Στην ανάλυσή της η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει ότι η αντίληψη ενός «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» συμβάλλει στη δημιουργία νομικού κενού και ότι δεν είναι προς το συμφέρον κανενός –σίγουρα όχι προς το συμφέρον της ασφάλειας– η επίτευξη μιας άδικης καταδίκης σε δίκη περί τρομοκρατίας ή η τυφλή συνεργασία με χώρες που δεν σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα ή το κράτος δικαίου, συνεργασία που προσδίδει νομιμοφάνεια στις μεθόδους τους.

 

«Εξ αιτίας του πολιτικού και συναισθηματικού αντικτύπου των αδικημάτων τρομοκρατίας, οι υποθέσεις τρομοκρατίας είναι συχνά οι πιο ευάλωτες σε καταπατήσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων. Ακριβώς γι’ αυτό, σε αυτές τις πλέον ευαίσθητες και δύσκολες υποθέσεις πρέπει να επικρατούν σαφή και δεσμευτικά πρότυπα ποινικής δικαιοσύνης, αν πρόκειται η Ε.Ε. και τα Κράτη-Μέλη της να ανταποκριθούν στις συλλογικές τους δεσμεύσεις να προστατεύουν τις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου», κατέληξε ο κ. Όστινγκ.

 

F Για περισσότερες πληροφορίες, σχολιασμό και συνεντεύξεις:
Ευρωπαϊκό Γραφείο της Διεθνούς Αμνηστίας (Βρυξέλες)
Τηλ: 0032 2 5021499
Φαξ: 0032 2 5025686
Email: amnestyintl@aieu.be
Website: http://www.amnesty-eu.org

Attachments:
Download this file (2005 0531 EU Counter-terrorism.zip)2005 0531 EU Counter-terrorism.zip[ ]45 kB

koinotopia.gr

Για να προβληθείτε κάντε κλικ εδώ.

Καιρός