02 | 10 | 2023

Δ.Τ. Ολοι οι πολίτες έχουν δικαίωμα στη διασκέδαση, στην ησυχία, στον ύπνο, στην ανάπαυση

ΔΙΚΤΥΟ ΦΟΡΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΧΟΡΡΥΠΑΝΣΗ

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

16 Μαρτίου 2012

 

ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

ΣΤΗΝ ΗΣΥΧΙΑ, ΣΤΟΝ ΥΠΝΟ, ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΑΥΣΗ

 

Μετά από συζητήσεις μηνών η Επιτροπή ποιότητας ζωής του Δήμου Πατρέων, κατέληξε σε μία κανονιστική απόφαση για το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των χώρων διασκέδασης, προκειμένου να προστατεύονται οι πολίτες από την προκαλούμενη ηχορρύπανση στους χώρους αυτούς.

Οι φορείς που συμμετέχουν στο Δίκτυο για την Προστασία από την Ηχορρύπανση (ΜΚΟ της πόλης μας) διεκδίκησαν να συμμετάσχουν σε αυτές τις διαβουλεύσεις, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα λειτουργικό πλαίσιο λειτουργίας των χώρων αναψυχής και διασκέδασης.

Οι χώροι αναψυχής καλύπτουν μία βασική ανάγκη των πολιτών και πιστεύουμε ότι προσφέρουν μία σημαντική υπηρεσία. Έτσι με κανένα τρόπο δεν έχουμε αντιπαράθεση μαζί τους. Αυτό όμως που διεκδικούμε είναι οι χώροι αυτοί να ανταποκρίνονται στην αποστολή τους και να μην αποτελούν εφιάλτη για πολίτες από την κακή χρήση των μουσικών πηγών, τόσο των περιοίκων αλλά και των πελατών των χώρων αυτών που δεν τους δίνεται η δυνατότητα να διαμαρτυρηθούν.

Διεκδικούμε να υπάρχει ένας σεβασμός τόσο στο δικαίωμα στη διασκέδαση όσο και στο δικαίωμα στην ησυχία και στην ξεκούραση.

Διεκδικήσαμε από το Δήμο της Πάτρας (όλες τις παρατάξεις), να διαμορφώσουν ένα λειτουργικό πλαίσιο λειτουργίας προς όφελος όλων.

Η επίκληση της οικονομικής κρίσης στα μαγαζιά δεν αποτελεί άλλοθι για συνέχιση της ασυδοσίας ορισμένων (σαφώς μειοψηφία) καταστηματαρχών, καθώς τα αποτελέσματα αποβαίνουν σε βάρος της υγείας των πολιτών επειδή και αυτοί εξίσου υποφέρουν από την κρίση. Απάντηση στην κρίση είναι η εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας και όχι η ασυδοσία, καθώς αυτή βαρύνεται σε ένα βαθμό και για τη σημερινή κατάσταση.

Η κανονιστική απόφαση στην οποία κατέληξε η επιτροπή ποιότητας ζωής και θα εισηγηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο για ψήφιση, δυστυχώς δε βοηθά προς μια θετική κατεύθυνση αντιμετώπισης των προβλημάτων. Σε πολλές περιπτώσεις τα περιπλέκει.

Το Δίκτυο για την Προστασία από την Ηχορρύπανση παρά το ότι δε συμμετείχε ισότιμα και μόνιμα σε αυτές τις διαδικασίες, έκανε πολλές προσπάθειες να ενταχθούν θετικές διατάξεις. Εκτιμά όμως ότι το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι λειτουργικό και διαιωνίζει την κακή κατάσταση, που είναι και υπεύθυνη για συνεχείς αντιπαραθέσεις και κακές σχέσεις πολιτών και υπευθύνων χώρων διασκέδασης.

Η απόφαση αυτή αποτελεί συρραφή μερικών προτάσεων από πολλές πλευρές  και δεν αποτελεί ένα συνολικό λειτουργικό πλαίσιο.

Καλούμε όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους να μελετήσουν προσεκτικά αυτή την απόφαση και αν μπορούν να την κατανοήσουν, να την εξηγήσουν και σε εμάς. Εξ άλλου εδώ και 10 ημέρες έχουμε ζητήσει συνάντηση με τους επικεφαλείς των παρατάξεων να συζητήσουμε και μέχρι τώρα απάντηση έχουμε μόνο από τον κ. Πατούχα.

Δυστυχώς ενώ άλλοι Δήμοι έχουν αντιμετωπίσει θετικά αυτό το θέμα, ο Δήμος  Πατρέων αδυνατεί ακόμη και σε αυτό να πράξει το ίδιο.

Η δική μας πρόταση είναι η απόφαση αυτή σε σύντομο χρονικό διάστημα να αποτελέσει αντικείμενο μελέτης ειδικής επιτροπής, στην οποία είμαστε διατεθειμένοι να συμβάλουμε με ειδικούς επιστήμονες.

Στην περίπτωση που κάτι τέτοιο δε γίνει, προτείνουμε τουλάχιστον να υπάρξουν έστω και την τελευταία στιγμή μερικές προσθήκες, ώστε ο ανυπεράσπιστος πολίτης να μπορεί να διεκδικήσει τα νόμιμα και αναφαίρετα δικαιώματά του όπως:

 

1) Αν η πλειοψηφία των περιοίκων σε ένα χώρο διασκέδασης καταθέσουν αιτιολογημένη έκθεση για τα προβλήματα που δημιουργούνται, τότε ο Δήμος να επιλαμβάνεται άμεσα της αντιμετώπισης του προβλήματος με κλιμακούμενες ενέργειες

2) Να δημιουργηθεί στην υπηρεσία του Δήμου που εκδίδει τις άδειες γραφείο συλλογής παραπόνων επωνύμων η ανωνύμων και μία φορά τον μήνα μαζί με εκπροσώπους των καταστηματαρχών και των φορέων, να εκτιμά τις καταγγελίες και να κάνει προτάσεις προς την επιτροπή ποιότητας ζωής

3) Να θεσμοθετηθεί η παρουσία του Δικτύου στην επιτροπή ποιότητας ζωής με συμβουλευτικό ρόλο

4) Στην αναφορά των ωρών κοινής ησυχίας να διασαφηνισθεί ότι δε θα επιτρέπεται παράταση αυτού του ωραρίου

5) Σχετικά με τις πηγές των μουσικών οργάνων να είναι σαφές ότι το όριο των 80 και 100 db αναφέρεται στην πηγή και εκτός των καταστημάτων δεν επιτρέπεται να ακούγεται μουσική. Ακόμη και με άνοιγμα των θυρών που δε θα πρέπει να ξεπερνά το όριο που επιτρέπεται για τη συγκεκριμένη περιοχή, ανάλογα του χαρακτηρισμού που υπάρχει.

 

Τέλος χρήσιμο για όλους μας είναι να κατανοήσουμε ότι τα προβλήματα δημιουργούνται όταν δεν υπάρχει και δε λειτουργεί ένα λειτουργικό πλαίσιο του οποίου οι κανόνες να είναι σεβαστοί από όλους.

Η πρόκληση για όσους ενδιαφέρονται για την ποιότητα ζωής στην πόλη μας, είναι να συμβάλουμε στη δημιουργία του θεσμικού πλαισίου και όχι να σιωπούμε και να ανεχόμαστε δυσλειτουργικές καταστάσεις.

 

—ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΑΛΛΟ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ «ΠΡΟΤΑΣΗ», Σαρανταπόρου 20, Τηλ./φαξ: 2610.451790, e-mail:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , http://www.protasi.org.gr

—ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΗΧΟΡΡΥΠΑΝΣΗΣ

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , Web:  ixoripansistop.blogspot.com

—ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού, www.koinotopia.gr

Μαιζώνος 139, 26221 Πάτρα, Τηλ./φαξ: 2611.103012, email: info@koinotopia.gr

—ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΑΤΡΑΣ

Βύρωνος 20Α,  26333 Πάτρα, Τηλ./φαξ: 2610.321010, http//www.oikipa.gr

—ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ

τηλ. 6932.940913, www.politesendrasei.gr, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

—ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΘΚ ΓΕΦΥΡΑ

Αγ. Γεωργίου 104, 26225 Πάτρα, Τηλ./fax2610.272535, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

— ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΕΘΕΑ ΟΞΥΓΟΝΟ ΠΑΤΡΑΣ

— ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΠΑΣΟΝ

koinotopia.gr

Για να προβληθείτε κάντε κλικ εδώ.

Καιρός