02 | 10 | 2023

Παρατηρήσεις - προτάσεις του Δικτύου Φορέων για την Προστασία από την Ηχορρύπανση προς τους Δημοτικούς Συμβούλους Δήμου Πατρέων

Το παρακάτω έγγραφο επιδόθηκε στο Δήμαρχο, τους Αντιδημάρχους και στους Δημοτικούς Συμβούλους του Δήμου Πατρέων σήμερα 11 Απριλίου 2012 λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης του (2.30μμ) όπου ως 29ο θέμα συζήτησης στη συνεδρίασή του είναι η ψήφιση νέου κανονισμού χορήγησης αδειών λειτουργίας μουσικής και μουσικών οργάνων σε καταστήματα εστίασης και αναψυχής.

 

ΔΙΚΤΥΟ ΦΟΡΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΧΟΡΡΥΠΑΝΣΗ

 

 

ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

ΣΤΗΝ ΗΣΥΧΙΑ, ΣΤΟΝ ΥΠΝΟ, ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΑΥΣΗ

 

11 Απριλίου 2012

 

Παρατηρήσεις – προτάσεις του Δικτύου Φορέων

για την Προστασία από την Ηχορρύπανση

 

Το Δίκτυο Φορέων για την Προστασία από την Ηχορρύπανση ζητά να ενταχθούν θετικές διατάξεις ώστε ο νέος Κανονισμός να είναι λειτουργικός και να μη διαιωνίζει την υπάρχουσα κατάσταση, η οποία είναι υπεύθυνη για τις συνεχείς αντιπαραθέσεις και τις κακές σχέσεις πολιτών και ιδιοκτητών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Για τον λόγο αυτό προτείνουμε τουλάχιστον να υπάρξουν έστω και την τελευταία στιγμή μερικές προσθήκες -ώστε ο ανυπεράσπιστος πολίτης να μπορεί να διεκδικήσει τα δικαιώματά του- για να τεθεί ένας φραγμός στην ανεξέλεγκτη ηχορρύπανση, η οποία υποβαθμίζει το επίπεδο ζωής στους βιοτικούς χώρους, καθιστώντας την καθημερινή διαβίωση αφόρητη.

 

Πιο συγκεκριμένα, προτείνουμε τα εξής:

1) Αν οι περίοικοι σε ένα χώρο διασκέδασης διαμαρτυρηθούν για προβλήματα που δημιουργούνται από ηχορρύπανση, τότε ο Δήμος να επιλαμβάνεται άμεσα της αντιμετώπισης του προβλήματος με κλιμακούμενες ενέργειες.

2) Να δημιουργηθεί στην υπηρεσία του Δήμου που εκδίδει τις άδειες χρήσης μουσικής, γραφείο συλλογής επωνύμων ή ανωνύμων παραπόνων, που θα εκτιμά τις καταγγελίες και θα κάνει προτάσεις προς την επιτροπή ποιότητας ζωής.

3) Να θεσμοθετηθεί η παρουσία του Δικτύου στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής με συμβουλευτικό ρόλο.

4) Αναφορικά με το ωράριο και τις τυχόν παρατάσεις αυτού, προτείνουμε να εφαρμοστεί αυτό που ισχύει στις περισσότερες πόλεις της Ελλάδας, δηλαδή για τη χειμερινή περίοδο ως τις 22.00 και για τη θερινή περίοδο ως τις 23.00, με δυνατότητα παράτασης Παρασκευής-Σαββάτου και παραμονές αργιών ως τις 24.00 ή ως τις 01.00 αντίστοιχα.

5) Σχετικά με τις πηγές των μουσικών οργάνων να είναι σαφές ότι το όριο των 80 και 100db αναφέρεται στην πηγή και εκτός των καταστημάτων δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση να ακούγεται μουσική.

6) Για τις παραβάσεις που τελούνται, να ενημερώνεται άμεσα η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, να λαμβάνει ταχύτατα αποφάσεις (οι καθορισμένες από το νόμο προθεσμίες για την επιβολή των ποινών να τηρούνται) και να παρακολουθεί τη διαδικασία εφαρμογής αυτών, προς αποφυγή δυσλειτουργιών που έχουν παρατηρηθεί στο παρελθόν.

7) Με δεδομένο ότι σε καταστήματα που είχαν πάνω από δέκα παραβάσεις, τελικά δεν ανακλήθηκε από το Δήμο η άδειά τους, ούτε σφραγίστηκαν, με το σκεπτικό ότι παρεγράφησαν με τον πρόσφατο Νόμο τα σχετικά αδικήματα, να επανεξετάσει ο Δήμος το ζήτημα, διότι η ανάκληση της άδειας (άρθρο 2 Π.Δ. 180/79) προβλέπει ανάκληση και σφράγιση με μόνη τη βεβαίωση 3 παραβάσεων από τα αστυνομικά ή άλλα όργανα.

8) Τα επιβαλλόμενα πρόστιμα να είναι ύψους τουλάχιστον 500 ΕΥΡΩ, όπως και σε άλλες πόλεις. Το ποσό των 200 ΕΥΡΩ είναι πολύ χαμηλό, δεν δρα αποτρεπτικά, αφού οι παραβάτες θα έχουν κερδίσει πολλά περισσότερα από τις πολλές καταστρατηγήσεις που θα έχουν κάνει, και με δεδομένο ότι για ελάχιστες από αυτές θα έχουν τιμωρηθεί.

 

Σε μια εποχή που η πολιτική επικαιρότητα βάζει άλλα θέματα στο προσκήνιο, εμείς επιμένουμε να έχουμε το βλέμμα μας επικεντρωμένο στις ανάγκες και τα προβλήματα των πολιτών, διεκδικώντας λόγο και ρόλο σε θέματα που αφορούν την καθημερινότητά μας, όπως η προστασία και η αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής μας.

 

ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΑΛΛΟ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ «ΠΡΟΤΑΣΗ», Σαρανταπόρου 20, Τηλ./φαξ: 2610.451790, e-mail: protasi@pat.forthnet.gr, http://www.protasi.org.gr

ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΗΧΟΡΡΥΠΑΝΣΗΣ

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , Web: ixoripansistop.blogspot.com

ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού, www.koinotopia.gr

Μαιζώνος 139, 26221 Πάτρα, Τηλ./φαξ: 2611.103012, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΑΤΡΑΣ, Βύρωνος 20Α, 26333 Πάτρα, Τηλ./φαξ:2610.321010, http//www.oikipa.gr

ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ, www.politesendrasei.gr, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ Θ.Κ. ΓΕΦΥΡΑ, Αγ. Γεωργίου 104, Τηλ./fax:2610.272535, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΕΘΕΑ ΟΞΥΓΟΝΟ ΠΑΤΡΑΣ

ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΠΑΣΟΝ

koinotopia.gr

Για να προβληθείτε κάντε κλικ εδώ.

Καιρός