02 | 10 | 2023

Εκδήλωση ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας Μουσική και Κείμενα στις 14 Ιανουαρίου στο θέατρο Απόλλων

Αγαπητοί φίλοι

Σας προωθούμε το πολύ ενδιαφέρον Καρναβαλικό Κινηματογραφικό Δρώμενο των ‘‘Ανήσυχων εν Πλω’’ και του ‘‘Γυμνού Οφθαλμού’’ στον Πολυχώρο του Ιντεάλ την Τρίτη και την Τετάρτη

Πολίτες Εν Δράσει

Δελτίο Τύπου

Αυτή τη βδομάδα θα πραγματοποιηθεί το Δεύτερο Καρναβαλικό Κινηματογραφικό Δρώμενο, μία συνδιοργάνωση των "Ανήσυχων εν Πλω" και του "Γυμνού Οφθαλμού", με την υποστήριξη του Δήμου Πατρέων - Αντιδημαρχία Πολιτισμού και της ΔΕΠΑΠ και την αποφασιστική οικονομική συμβολή των APLOPOLIS, Ινστιτούτο Θερβάντες Αθηνών, Παπασωτηρίου και Si Doux.

 Χορηγοί Επικοινωνίας: PatraTV, ΣΠΟΡFM Πάτρας και Εθνικός Κήρυξ.

Όπως θα παρατηρήσετε κι από το πρόγραμμα προβολών, που ακολουθεί το Δρώμενο θα γίνει 27 & 28 Ιανουαρίου 2009 στην Κινηματογραφική Αίθουσα του Πολυχώρου Πολιτισμού «Ιντεάλ» με ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ.

Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΔΡΩΜΕΝΟΥ

Το Καρναβαλικό Κινηματογραφικό Δρώμενο είναι ένα παράθυρο στον κόσμο και στην προκειμένη περίπτωση στον Καρναβαλικό Πλανήτη, που, ευτυχώς, διαθέτει Καρναβάλια γεμάτα έμπνευση, μουσική και χρώμα.

Σ' όλα τα μέρη του κόσμου οι άνθρωποι, επικίνδυνα κυκλωμένοι από μια απειλητική πραγματικότητα, μέσα και από το Καρναβάλι, με όπλο την δημιουργικότητα τους, στήνουν μοναδικής έμπνευσης γιορτές "μετατρέποντας τον πόνο σε γιορτή". Αυτός ήταν και ο τίτλος του 1ου Καρναβαλικού Κινηματογραφικού Δρωμένου, που φέτος δίνει τη θέση του στον "ασπρόμαυρη ζωή, πολύχρωμα καρναβάλια ".

Με αυτές τις 4 λέξεις θέλησα να σχολιάσω το δράμα ενός λαού, που για χρόνια κι εντελώς άδικα, πληρώνει το τίμημα του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης  και δεν έχει την ευκαιρία να "στήσει" το δικό του πολύχρωμο Καρναβάλι.

Λίγα λόγια για τις ταινίες

Μπορείτε να βρείτε σχεδόν τα πάντα για τις ταινίες τεκμηρίωσης (ντοκιμαντέρ), που θα προβληθούν στις ιστοσελίδες, που παρατίθενται μετά το Πρόγραμμα Προβολών. Για διευκόλυνσή σας αποστέλλω λίγα λόγια για κάθε μία απ' αυτές:

CARNIVAL ROOTS

Φέτος ξεκινάμε ακριβώς από εκεί, που τελειώσαμε πέρυσι. Το εξαιρετικό ντοκυμανταίρ των Peter Chelkowski και Jason Benjamin επαναπροβάλλεται για να συναντήσει το κοινό, που του αξίζει. Αριστουργηματική καταγραφή, ενός αριστουργηματικού καρναβαλιού, αυτού του Trinidad και Tobago. Αριστουργηματικές κινηματογραφικές εικόνες κατορθώνουν το ακατόρθωτο: να εγκλωβίσουν μοναδικής σύλληψης καρναβαλικές δημιουργίες.

THE BLACK MARDI GRAS INDIANS SUPER SUNDAY

Μεγάλη Κυριακή του Καρναβαλιού στη Νέας Ορλεάνη. Οι μαύροι Ινδιάνοι ετοιμάζονται για μία ακόμη μοναδική παρέλαση. Εντυπωσιακές στολές, εμπνευσμένα τραγούδια, ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα. Οι μαύροι Ινδιάνοι της Νέας Ορλεάνης, αγωνίζονται σκληρά για να διασώσουν το μοναδικής πολιτιστικής αξίας καρναβάλι τους, μιας και οι ασύλληπτης έμπνευσης στολές τους είναι πολύ βαριές για να τις κουβαλήσουν (150 σχεδόν κιλά!) και, το χειρότερο, πολύ βαριές για να αντέξουν το δυσβάσταχτο κόστος κατασκευής τους…

El Carnaval de Oruro

Το "Καρναβάλι του Ορούρο" του Ενρίκε Αγκιλάρ είναι ένα ντοκιμαντέρ, που παρουσιάζει τον ανταγωνισμό, που υπάρχει ανάμεσα στις παγανιστικές γιορτές των ινδιάνων για τη σοδειά, γνωστές με το όνομα Ανάτα, και το πολύχρωμο καθολικό καρναβάλι του Ορούρο (Βολιβία), το οποίο η UNESCO έχει ανακηρύξει Οικουμενική Πολιτιστική Κληρονομιά. Πρόκειται για τον αγώνα κατά του σφετερισμού ενός χώρου, που οι ινδιάνοι θεωρούν δικό τους, τη μάχη για την κυριαρχία που προσπαθεί να επιβάλει η καθολική εκκλησία.

Το Πολύχρωμο και Πολυπολιτισμικό Καρναβάλι του Ρεσίφε, το καλύτερο της Βραζιλίας

Ένα ωριαίο αφιέρωμα στο πολύχρωμο και πολυπολιτισμικό καρναβάλι του Ρεσίφε, κατά πολλούς το καλύτερο της Βραζιλίας. 7 καρναβαλικά (και μη) videos, 5 από τα οποία είναι σκηνοθετημένα από την Katia Mesel. Μία πρώτη και σύντομη γνωριμία με ένα καρναβάλι, που αναγκαστικά θα μας απασχολήσει και τα επόμενα χρόνια.

Imperatriz Do Carnaval

Το ντοκυμανταίρ αυτό αποτελεί μια μοναδική κινηματογραφική ακτινογραφία του καρναβαλιού του Rio De Janeiro, του πιο διάσημου καρναβαλιού στον κόσμο. Η κάμερα του Μεντέιρος Σούλτζ καταγράφει με μοναδικό τρόπο την πολύμηνη προετοιμασία της Imperatriz Leopoldinense, μιας, σχεδόν άγνωστης, σχολής σάμπα, που ετοιμάζεται να συμμετάσχει στο Καρναβάλι του 2000, που αποκτά μια ιδιαίτερη αξία αφού συμπίπτει με τον εορτασμό των 500 χρόνων από την ανακάλυψη της Βραζιλίας.

Νομίζετε, ότι ξέρετε, σχεδόν, τα πάντα για το φημισμένο καρναβάλι του Ρίο; Καλό είναι, να κρατήσετε μία επιφύλαξη μέχρι να δείτε αυτό το ντοκιμαντέρ.

SPOK FREVO ORQUESTRA: PASSO DE ANJO AO VIVO

Η πιο διάσημη ορχήστρα Frevo "βάζει" φωτιά στη σκηνή του πανέμορφου Τeatro Santa Isabel στο Recife, το Μάιο του 2007, σε μια συναυλία, φόρο τιμής, στα 100 χρόνια του χορού Frevo.

Ο καλύτερος μουσικός αποχαιρετισμός, και μια κρυφή ελπίδα για τη συνέχιση αυτού του θεσμού και το 2010.

Θα ήταν εγκληματικό να μην ευχαριστήσω τους: Μάκη (Aplopolis), Νάννα (Ινστιτούτο Θερβάντες Αθηνών), Ντέμπυ (Παπασωτηρίου) και Σόφη (Si Doux). Αυτοί ξέρουν…..(κι εγώ ακόμη καλύτερα) 

(δια "γυμνού οφθαλμού")

νικόλαος ε. καββαδίας

 

koinotopia.gr

Για να προβληθείτε κάντε κλικ εδώ.

Καιρός