14 | 07 | 2024

Δ.Τ. Σε εξέλιξη ο 1ος Σχολικός Διαγωνισμός Μελοποιημένης Ποίησης στην Αχαία

ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ – ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΠΑΤΡΑΣΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

23 Μαρτίου 2009

Σε εξέλιξη ο 1ος Σχολικός Διαγωνισμός

Μελοποιημένης Ποίησης στην Αχαΐα

  Οι Πολίτες Εν Δράσει και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Πάτρας υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας διεξάγουν τον 1ο Σχολικό Διαγωνισμό Μελοποιημένης Ποίησης στην Αχαΐα.

Σήμερα στη Συνέντευξη Τύπου που έδωσαν ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτισμού των Πολιτών Εν Δράσει Νίκος Ατταλειάδης και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Πάτρας Γιάννης Παππάς παρουσίασαν το πλαίσιο και τους στόχους της προσπάθειας που βρίσκεται σε εξέλιξη και αποσκοπεί αφενός στη γνωριμία των μαθητών μας με τους στίχους σημαντικών ποιητών της περιοχής μας και αφετέρου στην καλλιέργεια και την έκφραση του συνθετικού ταλέντου της μαθητιώσας νεολαίας μας που θα δοκιμάσει να επενδύσει μουσικά τους στίχους του επιλεγμένου κάθε φορά ποιητή.

 Παράλληλα ανακοίνωσαν τα μέλη που απαρτίζουν την τριμελή κριτική επιτροπή και που είναι ο Γιώργος Ανδρέου Συνθέτης, ο Σάκης Παπαδημητρίου Συνθέτης και ο Θανάσης Τσιπινάκης Δ/ντής Ορχήστρας Νυχτών Εγχόρδων Δήμου Πάτρας.

         Ο 1ος Σχολικός Διαγωνισμός Μελοποιημένης Ποίησης αφορά στο έργο του καταξιωμένου Πατρινού ποιητή και καθηγητή φιλολόγου Μέσης Εκπαίδευσης Διονύση Καρατζά, οι ποιητικές συνθέσεις του οποίου έχουν ήδη ενδυθεί με το μελικό οίστρο πολύ σημαντικών μουσικών μας, όπως του Μίκη Θεοδωράκη, του Ηλία Ανδριόπουλου, του Γιώργου Ανδρέου και πολλών άλλων. Ο κ. Καρατζάς με χαρά προσέφερε για την υλοποίηση του διαγωνισμού έξι (6) ποιήματα, από τα οποία οι ενδιαφερόμενοι μαθητές μπορούν να επιλέξουν ένα (1) και να το αποδώσουν με τη δική τους μουσική αίσθηση.

         Συνάντηση, λοιπόν, μουσικής και ποίησης, ανήσυχης νεολαίας και κατασταλαγμένης αξίας, μέσα από τα Λύκεια του νομού μας, Γενικά, ΕΠΑΛ και Εσπερινά!

         Τονίζουμε ότι τα παιδιά μπορούν να συμμετάσχουν είτε ως ατομικοί δημιουργοί είτε ως γκρουπ, ότι δε θα πρέπει να έχουν υπερβεί το ηλικιακό όριο των 26 ετών, ότι είναι απολύτως ελεύθερα στην επιλογή οργάνων ή ήχων της αρεσκείας τους και ότι θα πρέπει να καταθέσουν στη Δ/νση του σχολείου τους σε ψηφιακή μορφή το μελοποιημένο ποίημα που επέλεξαν έως την 20η Απριλίου 2009.

         Επίσης, υπογραμμίζουμε και τα εξής:

· Τα υποβαλλόμενα ψηφιακά αρχεία θα κριθούν και θα αξιολογηθούν από τριμελή επιτροπή απαρτιζόμενη από τους παραπάνω μουσικοσυνθέτες.

· Η βράβευση θα πραγματοποιηθεί την 30η Ιουνίου σε υπαίθριο χώρο της πόλης μας, στο πλαίσιο ανοιχτής εκδήλωσης – συναυλίας.

· Στα δέκα (10) προκριθέντα μελοποιημένα ποιήματα (που θα αποτελέσουν και το κυρίως περιεχόμενο της συναυλίας) θα απονεμηθούν αναμνηστικά διπλώματα. Στους τρεις (3) πρώτους προκριθέντες θα δοθούν επιπλέον και τα ακόλουθα χρηματικά έπαθλα: Στο α΄ βραβείο 500 €, στο β΄ βραβείο 300 € και στο γ΄ βραβείο 200 €.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορούν οι μαθητές να απευθυνθούν στη Διεύθυνση των Λυκείων του νομού μας ή στον κ. Νίκο Ατταλειάδη από τους Πολίτες Εν Δράσει στα τηλέφωνα 2610.225180, 6972.519405 και στο e-mail attaleiadis@gmail.comΠολίτες Εν Δράσει

τηλ.φαξ 2610.622250, www.politesendrasei.grinfo@politesendrasei.gr

* Επισυναπτόμενα σας αποστέλλουμε την προκήρυξη του διαγωνισμού και την αφίσα


koinotopia.gr

Για να προβληθείτε κάντε κλικ εδώ.

Καιρός