02 | 10 | 2023

Η ώρα της γης και της αλλαγής συμπεριφοράς

Αγαπητοί φίλοι

Το Σάββατο 28 Μαρτίου για 3η συνεχόμενη χρονιά εκατομμύρια πολίτες σε όλο τον κόσμο αλλά και χιλιάδες φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων συμμετείχαν σε μια συμβολική κίνηση για την προστασία της γης από τις κλιματικές αλλαγές. Σίγουρα αυτό δεν είναι αρκετό, πρέπει να κινηθούμε γρήγορα και αποφασιστικά για να αντιστρέψουμε τις επερχόμενες αρνητικές συνέπειες του τρόπου που ζούμε και καταναλώνουμε......

Εμείς συμμετείχαμε συμβολικά στο happening που έγινε στη γέφυρα Χαρ. Τρικούπης ένα τοπόσημο με διεθνή εμβέλεια. Η γέφυρα Α.Ε. Χαρ. Τρικούπης, δια του εκπροσώπου της υπεύθυνου του γραφείου επικοινωνίας κ. Γιάννη Φρέρη, θέλοντας να συμβάλει πέρα από τις πάγιες ενέργειές της εταιρίας για την προστασία του περιβάλλοντος έδωσε τον πρώτο λόγο τη βραδιά αυτή στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις αναγνωρίζοντας τους τους αγώνες και τις προσπάθειες που κάνουν.

Πολίτες Εν ΔράσειΓΕΦΥΡΑ ΡΙΟΥ – ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ   

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 29.3.2009


Η Ώρα της Γης & της αλλαγής συμπεριφοράς 

Αντισταθμίζονται με πρωτοποριακή μέθοδο οι ρύποι CO2 στη Ζεύξη

 Επικοινωνιακό βήμα στους πολίτες από τη ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε.


Όταν είναι κατάφωτη δημιουργεί συναισθήματα ευφορίας. Το Σάββατο 28 Μαρτίου διέκοψε το διακοσμητικό της φωτισμό για να στείλει μήνυμα ανάσχεσης της κλιματικής αλλαγής, συνδέοντας την εικόνα της με αυτή χιλιάδων τοποσήμων ολόκληρου του κόσμου. Περί της Γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου ο λόγος, με αφορμή την «Ώρα της Γης», την παγκόσμια διαμαρτυρία που κατέλαβε όλο τον πλανήτη κατόπιν πρωτοβουλίας της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF.

Με ζωντανές τηλεοπτικές συνδέσεις και εικόνα που μεταδόθηκε από τα διεθνή πρακτορεία, το φωτεινότερο τοπόσημο της σύγχρονης Ελλάδας, έστειλε μήνυμα μέσα από τη συσκότισή του. «Το κλίμα αλλάζει, αλλάζουμε κι εμείς» έγραψαν οι ηλεκτρονικοί πίνακες μηνυμάτων της Ζεύξης, στις 20:30 ακριβώς, δευτερόλεπτα αφότου ο Αντιπρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε., κ. Παναγιώτης Παπανικόλας, έδωσε  - μέσω ασυρμάτου - στο Κέντρο Ελέγχου την εντολή για διακοπή του γαλάζιου και κίτρινου φωτισμού που ντύνει τη Γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης», Παρασκευές, Σάββατα, Κυριακές και αργίες.

Λίγο αργότερα δήλωνε στους εκπροσώπους των ΜΜΕ ότι η «Ώρα της Γης» είναι η ώρα της «αλλα-γής» των καθημερινών συμπεριφορών μας, πράγμα απαραίτητο για να αντιστραφεί  η πορεία της ταχείας υπερθέρμανσης του Πλανήτη. «Απόψε μαζί με πολίτες από όλο τον πλανήτη κλείνουμε τους διακόπτες και διαδηλώνουμε την απόφασή μας να κάνουμε πράξεις προς τη σωστή κατεύθυνση, χωρίς να βγάζουμε από το μυαλό μας όλους εκείνους τους κατοίκους της Γης, που δικαιούνται περισσότερο από εμάς να διαδηλώνουν, όμως δεν μπορούν, γιατί απλά δεν διαθέτουν ηλεκτρισμό».     

Στη συνέχεια ανέλυσε ότι η χρονική μείωση του διακοσμητικού φωτισμού, είναι μία μόνο πτυχή της πρωτοπόρου πολιτικής αντιστάθμισης ρύπων διοξειδίου του άνθρακα που παράγονται από τη λειτουργία της Γέφυρας. Η μέθοδος αυτή που μέχρι στιγμής μόνο η Γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης» εφαρμόζει στην Ελλάδα, οδηγεί στην ελαχιστοποίηση του οικολογικού αποτυπώματός της, μέσω της επένδυσης κεφαλαίων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στις αναπτυσσόμενες χώρες.   

Πιο συγκεκριμένα, η Γέφυρα - σε συνεργασία με το Κέντρο Αειφορίας & Αριστείας (CSE) - έχει προχωρήσει στον σχεδιασμό Ολοκληρωμένης Στρατηγικής  για την μείωση των εκπομπών ρύπων που προέρχονται από την ετήσια  λειτουργία της,  με βάση το Πρωτόκολο ‘‘Green House Gas’’ του Παγκόσμιου Επιχειρηματικού Συμβουλίου για την Αειφόρο Ανάπτυξη.  H συγκεκριμένη πρωτοβουλία έχει ως απώτερο στόχο την συνεχή μείωση των εκπομπών ρύπων της Γέφυρας σε ετήσια βάση, αλλά και την πιστοποίησή της ως κλιματικά ουδέτερης μέσω της αντιστάθμισης των εκπομπών της από τον έγκυρο Ελβετικό Οργανισμό My Climate.        

Η ενέργεια αυτή έρχεται ως το επόμενο βήμα μετά την επιτυχημένη ενημερωτική καμπάνια που η ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. υλοποίησε πέρυσι με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, οπότε και προωθήθηκε η έννοια της οικολογικής οδήγησης και αντιστάθμισης των εκπομπών ρύπων των διερχομένων οχημάτων.    

Μέσω της στρατηγικής για τη μείωση των εκπομπών ρύπων που προέρχονται από την εφαρμογή του προγράμματος της Κλιματικά Ουδέτερης Λειτουργίας, η Γέφυρα θα  μειώσει το 2009 σημαντικά  το ανθρακικό της αποτύπωμα κατά 68 τόνους (Ποσοστό 4% επί του συνόλου των εκπομπών Ρύπων που εκπέμπει) και θα έχει εξοικονόμηση κόστους που υπολογίζεται στις 14.642 € ανά έτος (Ποσοστό 9,43 % επί του συνόλου ).      

Ο κ. Νικόλαος Αυλώνας, Διευθύνων Σύμβουλός του CSE που ήταν παρών στο Αντίρριο, δήλωσε: «Είμαστε περήφανοι που υποστηρίξαμε με την τεχνογνωσία μας τη Γέφυρα σε μία τέτοια πρωτοβουλία που έχει σαν στόχο την μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος αλλά και την σημαντική εξοικονόμηση κόστους.»   

Η ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. με ευκαιρία την «Ώρα της Γης» επέλεξε να αξιοποιήσει το ενδιαφέρον των ΜΜΕ, προσφέροντας επικοινωνιακό βήμα σε περιβαλλοντικές κινήσεις πολιτών της Δυτικής Ελλάδας που συνειδητά επέλεξαν να συμμετέχουν στη διεθνή κινητοποίηση, προσερχόμενοι στη Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου. Τέτοιες ήταν η Οικολογική Κίνηση Πάτρας (ΟΙΚΙΠΑ), οι Πολίτες Εν Δράσει (ΠΕΔ) και το Δίκτυο Περιβαλλοντικών Κινήσεων Κορινθιακού που συνέπεσαν στη διαπίστωση της ανάγκης για συνέργεια και δράση για την ανατροπή της αλλαγής του κλίματος.  

Το ότι η «Ώρα της Γης» σήμανε την ώρα της αλλαγής στάσης των πολιτών, υπήρξε κοινός τόπος μεταξύ όλων όσων συμμετείχαν. Το ότι από τις 28 Μαρτίου και μετά άτομα και φορείς θα συμπεριφερθούν ανάλογα, μένει να αποδειχθεί.          

Στο ποσοστό ευθύνης που της αντιστοιχεί, η ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. θα συνεχίσει να συμπεριφέρεται όπως ένας υπεύθυνος πολίτης που υπερβαίνει την απλή τήρηση των νομικών και συμβατικών του υποχρεώσεων, προκειμένου να αποδεικνύεται όλο και πιο χρήσιμος στον κόσμο.

koinotopia.gr

Για να προβληθείτε κάντε κλικ εδώ.

Καιρός