19 | 05 | 2024

2008

Το 10ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Πάτρας θα γίνει από τις 3-11 Οκτωβρίου στο Ιντεάλ

Αγαπητοί φίλοι

 

Σας προωθούμε το Δελτίο Τύπου για την διεξαγωγή του 10ου  Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Πάτρας το οποίο θα πραγματοποιηθεί εφέτος στον «Πολυχώρο Πολιτισμού και Ψυχαγωγίας ΙΝΤΕΑΛ» (www.inteal.gr) από τις 3 έως τις 11 Οκτωβρίου. Ώρες προβολών 4μμ μέχρι το βράδυ.

Όπως και τις δύο προηγούμενες χρονιές στηρίζουμε την αξιόλογη αυτή προσπάθεια που ήρθε και στέριωσε στην πόλη μας με τις άοκνες προσπάθειες του Παναγιώτη Χιονίδη που είναι και η ψυχή της διοργάνωσης.

 

Πολίτες Εν Δράσει

http://politesendrasei.gr

 

 

 "Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Πάτρας"                    Πάτρα  24/7/2008

 Διεθνές Πανόραμα Ανεξαρτήτων Δημιουργών Φιλμ & Βίντεο

Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία

Ικτίνου 38, ΤΚ 26442 Πάτρα

τηλ/fax 2610 426779, κιν. τηλ.6932766373

web site www.independent.gr  e-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

                                               ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

                       «…10ο Διεθνές Πανόραμα,

                                  η κινηματογραφική γιορτή της Πάτρας …»

«Όμορφη πόλη φωνές μουσικές
απέραντοι δρόμοι κλεμμένες ματιές
ο ήλιος χρυσίζει χέρια σπαρμένα
βουνά και γιαπιά πελάγη απλωμένα»

 

       Η Οργανωτική Επιτροπή του «Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Πάτρας – 10ο Διεθνές Πανόραμα» (που θα διεξαχθεί από 3/10 έως τις 11/10/2008 στον πολυχώρο πολιτισμού και ψυχαγωγίας ΙΝΤΕΑΛ www.inteal.gr ) έκανε από την πρώτη στιγμή ένα ανοικτό κάλεσμα στη κοινωνία της Πάτρας και ειδικά στη νεολαία.  

   Η αποδοχή του αιτήματος από το πολιτιστικό κόσμο της Πόλης και του Νομού είναι κάτι παραπάνω από ενθουσιώδης ξεπερνώντας ακόμα και τις αρχικές προβλέψεις με αποτέλεσμα την αναδιοργάνωση του όλου φεστιβάλ. Τρανή απόδειξη πως η κοινωνία αυτής της όμορφης πόλης και ειδικότερα η νεολαία δεν αποδέχεται το ρόλο του παθητικού θεατή μα διψά να εκφραστεί και να δημιουργήσει ελεύθερα.

   Το νεανικό κοινό ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα στηρίζει το «Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Πάτρας» εθελοντικά σε όλα τα επίπεδα, είτε ως θεατής, είτε συμμετέχοντας ενεργά με προτάσεις στην οργάνωση του είτε τέλος συμμετέχοντας με ταινίες στο διαγωνιστικό του τμήμα.

 

  Το «Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Πάτρας» είναι  ένας θεσμός  ανεξάρτητου κινηματογράφου χωρίς μικροσυντεχνιακούς ανταγωνισμούς, μακριά από «εσωτερικούς μονολόγους» σεβόμενο την κουλτούρα και τις άξιες κάθε λαού και του κάθε δημιουργού ξεχωριστά, λειτουργεί  ως συνδετικός κρίκος πολιτισμών και παρουσίασης νέων τάσεων στην 7η τέχνη κάνοντας πράξη την ελευθερία της έκφρασης στην τέχνη και όχι μόνο.

Ελπίζουμε πραγματικά να τα καταφέρουμε να σταθούμε αντάξιοι του τίτλου

ως «Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Πάτρας»

 

1. Η Οργανωτική Επιτροπή αξιοποιώντας σειρά προτάσεων για το δημιουργικό της αφίσας για το10ο Διεθνές Πανόραμα κατέληξε σε μια σειρά προτάσεων μιας νέας καλλιτέχνιδος από τη Πάτρα της κ. Μαρίας Μυλωνά (Πατρέως17 «ΓΡΑΦΟΤΕΧΝΗΣ» που προσφέρθηκε αφιλοκερδώς.

 

2. Οι ταινίες των Πατρινών Δημιουργών που συμμετέχουν είναι: 

«Ομάδα Μήδεια» των Μαράια Γαλιατσάτου, Γιάννη Αντωνίου, Κώστα Φραγκούλη, (20ʼ μικρού μήκους παρ.2006)

Μια ομάδα παιδιών καλούνται να κάνουν μια ταινία μικρού μήκους πάνω στη Μήδεια του Ευριπίδη. Συζητούν, διαφωνούν, κάνουν πρόβες και προσπαθούν να προσεγγίσουν την πιο αμφιλεγόμενη ηρωίδα της αρχαίας τραγωδίας. Τι δυσκολίες συναντούν και πώς μπορεί κανείς να αποτυπώσει εκφάνσεις του έρωτα, της προδοσίας και της εκδίκησης σε ένα ταινιάκι 20 λεπτών; 

«Επαφή» του Γιώργου Μπονέλη (17ʼ μικρού μήκους παρ.2008)

Ένας 17χρονος μαθητής γεμάτος άγχος και ανησυχίες για τη ζωή του. Εκεί που πείθεται  πως θα είναι για πάντα μόνος, θα γνωρίσει στο λεωφορείο ένα πρόσωπο που μόνο σε φωτογραφίες είχε δει...  

Fuga»  της Τίτα Μπονάτσου (6ʼ 46ʼʼ video art παρ.2008)

Είναι μια ταινία  video art, που μας εκφράζει με ένα διακριτικά αφηρημένο τρόπο τους ανθρώπους των πόλεων που ζουν και κινούνται πολύ γρήγορα αλλά ταυτοχρόνως έχουν ένα μυστικό όπλο, μπορούν και ονειρεύονται την ομορφιά της φύσης...

«Εγ-κλιματικές αλλαγές»  του Μπακαστάθη Θανάση (22ʼ ντοκιμαντέρ παρ.2008)

Οι κλιματικές αλλαγές είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί συνεχώς τα τελευταία χρόνια όχι μόνο τους ειδικούς επιστήμονες αλλά και τους απλούς πολίτες, αφού όλοι υφίστανται στην καθημερινή τους ζωή τις επιπτώσεις τους. Ένα ντοκιμαντέρ δοσμένο όμως μέσα από τα μάτια των παιδιών,  γεμάτο ευαισθησία , χιούμορ, αλλά και ελπίδα για το μέλλον του πλανήτη μας. 

«Μια μέρα...αύριο»   της  Ζαχαροπούλου Γεωργίας (20ʼ μικρού μήκους παρ.2008)

Προβλήματα και προβληματισμοί των παιδιών στο - όχι και τόσο μακρινό-μέλλον εξαιτίας της λειψυδρίας. Προβλήματα στην καθημερινότητά τους στο σπίτι και στο σχολείο και προβληματισμοί για το «αύριο» σε σύγκριση με το «χτες». Υπάρχει ελπίδα να βρεθεί λύση σ  ένα πρόβλημα τόσο ζωτικής σημασίας; Ποιος και πώς μπορεί να τη δώσει;»

 

«Πώς πέθανε η ελπίδα»  της Ελένης Μιχαλέτου  (31ʼ 33ʼʼ μικρού μήκους παρ.2007)

Παλιοί συμμαθητές ξανασμίγουν πέντε χρόνια μετά την αποφοίτηση τους από  το λύκειο. Στη συνάντηση αυτή θα μάθουν ότι μόλις τη προηγούμενη μέρα σκοτώθηκε η Ελπίδα, μια καταθλιπτική, περιθωριακή κοπέλα που γνώριζαν από  το σχολείο. ʼραγε θα μπορούσε το παρελθόν να είχε διαμορφώσει ένα διαφορετικό μέλλον;

«Αναζήτηση»  της  Μαργαρίτα  Κοτσιλίνη (10ʼ 50ʼʼ video art παρ.2008)

Ένα βίντεο που μιλάει για την εξερεύνηση του σώματός μας, την ανακάλυψη της σεξουαλικότητας του ατόμου και την ανάγκη για αναζήτηση συντρόφου. Δυο άτομα, απομονωμένα στον εαυτό τους, ψάχνουν το σώμα τους, και σπάζοντας ταμπού και προκαταλήψεις απελευθερώνονται,  ανακαλύπτοντας τελικά ο ένας τον άλλο. Το βίντεο δεν έχει happy end γιατί η εύρεση συντρόφου, δεν σημαίνει απαραιτήτως την ολοκλήρωση του ατόμου. Η ανάγκη για αναζήτηση δεν σταματά ποτέ…

«Αναγέννηση»  του Βασίλη Ψαρρά (6ʼ 01ʼʼ video art παρ.2008)

Μια βουτιά στα λιμνάζοντα νερά της βαθύτερης ανθρώπινης ψυχής. Μια ενδελεχής ''βάπτιση'' του ατόμου στον σκοτεινό θάλαμο της ψυχής του με σκοπό την μετάβαση του σε ανώτερα πνευματικά στάδια...

«Μια βόλτα με τους φίλους» των Χαντζή Ζωή-Μπερτσάτου Θοδωρή (1ʼanimation παρ.2007)

Μια ομάδα νέων με αναπηρία δημιούργησαν ένα μικρό κινούμενο θέμα από μια σειρά φωτογραφιών που αφορά σε μια βόλτα πριγκιπησών στο δάσος με τα ζώα.

«Night Show»  του Παλαμάρη Γεώργιου  (58ʼ ντοκιμαντέρ παρ.2007)

Βασισμένο στην θέαση μίας βραδινής εκπομπής τοπικού τηλεοπτικού σταθμού με θέμα τις ομορφιές και τα προβλήματα του Κορινθιακού Κόλπου. Ένας τηλεπαρουσιαστής κάνει μια ζωντανή εκπομπή, και με έναν αυτοδύτη κατεβαίνει υποθαλάσσια για να εξερευνήσουν τον βυθό του κορινθιακού. Εμβόλιμα όμως σε τακτικά χρονικά διαστήματα, παρουσιάζονται τα προβλήματα του Κόλπου (μόλυνση, ρύπανση, υπεραλίευση, ευτροφισμός, κ.τ.λ.).

   Η Οργανωτική Επιτροπή πιστεύει στη δημιουργία και στη συγκρότηση μιας όχι μεταπρατικής οικονομίας του πολιτισμού που δεν θα στηρίζεται στην εισαγωγή περιφερόμενων ομάδων αλλά στοχεύοντας στην ανάδειξη ενός ζωντανού παράγοντα της οικονομικής ανάπτυξης νέων επιχειρηματιών στο χώρο του πολιτισμού στην πόλη της Πάτρας και ευρύτερα της Νοτιοδυτικής Ελλάδας.. Συνεισφέροντας έμμεσα και άμεσα κυρίως μέσω του Νεανικού Τουρισμού μέσω του πολιτισμού στην κατεύθυνση της δημιουργίας  εναλλακτικών πηγών εισοδήματος και νεανικής απασχόλησης και δημιουργίας

   Απόφυγε μέχρι τώρα, και θα συνεχίσει, τις συμπληγάδες από τη μια του life style και των κοσμικών στηλών, και από την άλλη από τα «υπαρξιακά αδιέξοδα» μακριά από γερασμένες τάσεις ελίτ πολιτισμού.  Διαφωνώντας στην πράξη με την άποψη να αποφασίζουν τα γερασμένα «δήθεν» και ελίτ επιτελεία, για το τι θέλουν οι νέοι πολίτες, μάχεται για την ενεργή και άμεση συμμετοχή νέων δημιουργών για μια Κοινωνία Νέων Πολιτών, μακριά από γερασμένες ιδεοληψίες του παρελθόντος

Χορηγοί επικοινωνίας είναι (μέχρι τώρα):

Το πατρινό περιοδικό Best www.ebestmag.com

PatraSoul Ηλεκτρονική περιοδική εφημερίδα της Πάτρας www.patrassoul.gr

Eventsguide  Ηλεκτρονικό περιοδικό www.eventsguide.gr

City Uncovered – Ανοχύρωτη Πόλη  cityuncovered.blogspot.com

Cineek magazine- περιοδικό για τον Εναλλακτικό πολιτισμό www.cineek.gr

Το γραφείο τύπου του      

Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Πάτρας – 10ο  Διεθνές Πανόραμα

Το "Διεθνές Πανόραμα Ανεξαρτήτων Δημιουργών Φιλμ και Βίντεο -"Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Πάτρας" και  –International Panorama for Independent Filmakers- International Film Festival of Patras city και κάθε φράση- συνδυασμός που περιέχει τις ανωτέρω λέξεις είναι κατοχυρωμένο όνομα στην Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Διεθνές Πανόραμα Ανεξαρτήτων Δημιουργών» και κανείς άλλος δεν δικαιούται να το χρησιμοποιεί.

Προτίμηση υποψηφίου Προέδρου ΗΠΑ μέσω ψηφοφορίας στο διαδίκτυο

Αγαπητοί φίλοι

 

Μιας και τόσος λόγος γίνεται για τις εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και όχι άδικα αν σκεφτούμε πόσο επηρεάζεται η ζωή μας από τις αποφάσεις που λαμβάνονται εκεί έχουμε να σας ενημερώσουμε για μια ευκαιρία να νιώσετε και σεις συμμέτοχοι στα διαδραματιζόμενα. Στο διαδίκτυο υπάρχει σε εξέλιξη μια ψηφοφορία για την επιλογή Προέδρου ΗΠΑ (Barack Obama  - John McCain ) στην οποία μπορούν να συμμετάσχουν όλοι όσοι έχουν πρόσβαση σε αυτό. Ήδη, σήμερα 22 Οκτωβρίου, έχουν ψηφίσει 361.437 άτομα από 198 χώρες 2.316 από αυτούς Έλληνες. Το site δίνει και τα αποτελέσματα ανά χώρα και υποψήφιο ανανεώνοντας διαρκώς τα στοιχεία. Όσοι από σας ενδιαφέρεστε μπορείτε να επισκεφθείτε  http://www.iftheworldcouldvote.com για τη ψηφοφορία ή το http://www.iftheworldcouldvote.com/results για τα αποτελέσματα.


Πολίτες Εν Δράσει

http://politesendrasei.gr


koinotopia.gr

Για να προβληθείτε κάντε κλικ εδώ.

Καιρός