03 | 10 | 2022

Δ.Τ. Εκδήλωσης για τις κλιματικές αλλαγές από Μεσόγειος SOS-Σύνδεσμο Περιβαλλοντικών Οργανώσεων-Περιβαλλοντική Εκπαίδευση Αχαίας

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Δημόσια Εκδήλωση για την Κλιματική Αλλαγή πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2008 στην Πάτρα

 

Την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2008 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Μεγάρου Λόγου και Τέχνης, η δημόσια εκδήλωση για την Κλιματική Αλλαγή, που διοργάνωσε το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS σε συνεργασία με τα τμήματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Α/θμιας και της Β/θμιας Αχαΐας και το Σύνδεσμο Περιβαλλοντικών Οργανώσεων της ευρύτερης περιοχής της Πάτρας.

Η ανταπόκριση του κοινού ήταν ιδιαίτερα θερμή και από τη συζήτηση φάνηκε ότι το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής αρχίζει πλέον να απασχολεί μεγάλη μερίδα του κοινωνικού συνόλου, η οποία αντιλαμβάνεται την ανάγκη άμεσης ενεργοποίησης για την αντιμετώπισή της.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Αντινομάρχης Περιβάλλοντος Ανδρέας Τριανταφυλλόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Αιγίου Αντρέας Θανασσούλιας και με επιστολή του ο Βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης. Την εκδήλωση άνοιξε, εκ μέρους όλων των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, η κα Τίνα Παπασωτηροπούλου (Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Α/θμιας) με παρέμβαση με θέμα «Ο ρόλος και οι δράσεις της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών». Η κα Παπασωτηροπούλου παρουσίασε τα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για τους μαθητές των σχολείων της Α/θμιας και της Β/θμιας της περιοχής, καθώς και δράσεις των μαθητών για την προστασία του κλίματος και του περιβάλλοντος γενικότερα.

Ο κ. Νίκος Χρυσόγελος, Πρόεδρος ΔΣ Δικτύου Μεσόγειος SOS, στην εισήγησή του αναφέρθηκε στα αίτια και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο περιβάλλον, τις κοινωνίες και την οικονομία - δίνοντας έμφαση στην ελληνική πραγματικότητα, καθώς και στις απαραίτητες αλλαγές προτεραιοτήτων που απαιτούνται για μια ουσιαστική μείωση της συμβολής της χώρας μας στην κλιματική αλλαγή, οι επιπτώσεις της οποίας είναι ήδη εμφανείς: μείωση των βροχοπτώσεων, πιο ευάλωτα οικοσυστήματα, ζημιές στη γεωργία, αύξηση της συχνότητας και της έντασης των ακραίων καιρικών φαινομένων. Ήδη, το καλοκαίρι που πέρασε κόστισε τη ζωή δεκάδων ανθρώπων από τις φωτιές στα δάση και, σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι ζημιές εξαιτίας των καλοκαιρινών πυρκαγιών ανέρχονται σε περίπου 5 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ οι επιπτώσεις στην κοινωνική ζωή και την οικονομία των περιοχών θα είναι μακροχρόνιες. Σύμφωνα επίσης με δημοσιεύματα και εκτιμήσεις, ήδη 11.000 άτομα- κυρίως μετανάστες εργαζόμενοι σε γεωργικές δραστηριότητες- έχουν εγκαταλείψει την περιοχή, με ότι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνική και οικονομική ζωή. Ο κ. Χρυσόγελος, προσκάλεσε τους φορείς της περιοχής (αυτοδιοίκηση, πανεπιστήμια, κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς φορείς) να συμμετάσχουν σε ένα συστηματικό διάλογο, τόσο για την προώθηση δράσεων για την προστασία του κλίματος, όσο και για την ενσωμάτωση σε όλες τις επιμέρους πολιτικές (διαχείριση παράκτιας ζώνης, προστασία και διαχείριση των φυσικών οικοσυστημάτων και των δασών, κοινωνική πολιτική, πολιτική προστασία, εκπαίδευση, δόμηση, μεταφορές, απασχόληση) και τόνισε ότι το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS θα είναι συμπαραστάτης σε μια τέτοια προσπάθεια.

Ο κ. Ευστράτιος Δουκάκης, αν. καθηγητής ΕΜΠ, Τμήμα Αγρονόμων-Τοπογράφων, αναφέρθηκε στην κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα και ειδικότερα στις επιπτώσεις της στη βόρεια και δυτική Πελοπόννησο, με βάση τις έρευνες που έχει διεξάγει συστηματικά τις τελευταίες δεκαετίες. Επεσήμανε ότι έχουμε ήδη μπει σε μια εποχή επιταχυνόμενων αυξητικών αλλαγών της θερμοκρασίας και της στάθμης της θάλασσας σε παγκόσμιο, αλλά και σε τοπικό επίπεδο. Η οπισθοχώρηση της ακτογραμμής κινείται με ρυθμό 1,2 μέτρα το χρόνο κατά μέσον όρο και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, μέχρι το τέλος του αιώνα η Ελλάδα θα χάσει μια έκταση 800 τετραγωνικών χιλιόμετρων. Σύμφωνα με τις έρευνες, στη Βόρεια και Δυτική Πελοπόννησο αναμένεται οπισθοχώρηση της ακτογραμμής από 250 έως 1300m μέχρι το τέλος του αιώνα, λόγω μόνο των κλιματικών αλλαγών και απώλεια χερσαίας ζώνης από 400 έως 760 εκτάρια, ενώ αναμένεται να πληγούν 300 m2/ μέτρο μήκους ακτογραμμής με την εκδήλωση φαινομένων τσουνάμι παρόμοιων με αυτό του 1963. Αστικές περιοχές, οδικές αρτηρίες και υδροβιότοποι κινδυνεύουν εξίσου από τις κλιματικές αλλαγές και τα τσουνάμι. Ο κ. Δουκάκης κατέληξε ότι η ανθρωπότητα διεξάγει ένα εξαιρετικά επικίνδυνο πείραμα με τον πλανήτη, παρόμοιο του οποίου δεν έχει ξαναγίνει και τόνισε ότι χρειάζεται τοπικά περισσότερη έρευνα και καλύτερη γνώση και ενημέρωση στα θέματα των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Ο κ. Τάσος Κρομμύδας, Υπεύθυνος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, παρουσίασε τις απαιτούμενες μειώσεις που πρέπει να πραγματοποιηθούν στις παγκόσμιες εκπομπές, προκειμένου να εξασφαλιστούν μη καταστροφικά επίπεδα αλλαγής του κλίματος. Αναφέρθηκε στις διεθνείς και ευρωπαϊκές προσπάθειες και πολιτικές στην κατεύθυνση αυτή και στις δυνατότητες για μείωση των εκπομπών, τόσο σε συνολικό επίπεδο οικονομικών δραστηριοτήτων, όσο και στις καθημερινές επιλογές όλων μας. Τόνισε ότι για το 1/3 της ενέργειας που καταναλώνεται στην Ευρώπη ευθύνονται τα νοικοκυριά. Αυτό περιλαμβάνει όλους εμάς τους καταναλωτές και δείχνει τη δύναμη που έχουμε για να μειώσουμε δραστικά τη χρήση ενέργειας (εκεί που δεν χρειάζεται!) και επομένως και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που προκαλούν την κλιματική αλλαγή.

Ο κ. Κωνσταντίνος Πούλος, Καθηγητής Οργανικής Χημείας Πανεπιστημίου Πατρών, αναφέρθηκε στις δυνατότητες αναστροφής του φαινομένου μέσω και της προώθησης των αρχών και των πρακτικών της πράσινης Χημείας. Η συνεισφορά της Πράσινης Χημείας βασίζεται στην πρόληψη και είναι βασικός παράγοντας της βιώσιμης ανάπτυξης και αν υιοθετηθεί και εφαρμοστεί με την στήριξη της Κοινωνίας, της Βιομηχανίας και της Πολιτείας, μπορεί να οδηγήσει στην Αειφορία.

Εκ μέρους του Συνδέσμου Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Πάτρας συμμετείχε με παρέμβαση ο κ. Γιώργος Κανέλλης, ο οποίος τόνισε την αξία της δράσης των ενεργών πολιτών στην αποτροπή των κλιματικών αλλαγών.

Τη Δημόσια Εκδήλωση παρακολούθησε και το Σχολείο Β’ Ευκαιρίας στη διάρκεια των διδακτικών του ωρών, με απόφαση των καθηγητών του.

 

 

ΟΙ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ :

 

Εταιρεία Προστασίας Τοπίου και Περιβάλλοντος

Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος Ρίου

Οικολογική Κίνηση Πάτρας www.oikipa.gr

Πολίτες Εν Δράσει http://politesendrasei.gr

Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Αρκτικού Διαμερίσματος

Σύλλογος Προστασίας Υγείας κ΄ Περιβάλλοντος περιοχής κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας


koinotopia.gr

Για να προβληθείτε κάντε κλικ εδώ.

Καιρός