17 | 08 | 2022

Προβολή ταινίας 'Ο Βούδας λιποθύμησε από ντροπή' από το Γυμνό Οφθαλμό

Αγαπητοί φίλοι


Σας προωθούμε την ενδιαφέρουσα προβολή που διοργανώνεται από το Γυμνό Οφθαλμό την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου στον κινηματογράφο Ιντεάλ. Σε 15 μέρες (8 Μαρτίου) είναι η παγκόσμια μέρα δικαιωμάτων της γυναίκας και είναι ευκαιρία με αφορμή την ταινία να γνωρίσουμε ή να ξαναθυμηθούμε τα αυτονόητα και ζητούμενα για πολλές γυναίκες και σε πολλές χώρες του πλανήτη μας.

Πολίτες Εν Δράσει    http://politesendrasei.gr

 

ΓΥΜΝΟΣ ΟΦΘΑΛΜΟΣ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πάτρα, 11/02/08

 

Την Παρασκευή, 22/02/08, στον κινηματογράφο “ΙΝΤΕΑΛ” (Αγίου Νικολάου 4, 2610.225565) ο Σύλλογος Τέχνης και Πολιτισμού “Γυμνός Οφθαλμός”, θα παρουσιάσει σε 2 προβολές (20:30 και 22:30) την αριστουργηματική ταινία “Ο Βούδας λιποθύμησε από ντροπή” (“Buddha Collapsed Out of Shame”, Ιράν – Γαλλία, 81ʼ, 2007) της 20χρονης (!!!) Χάνα Μαχμαλμπάφ (Hana Makhmalbaf).

 

Η ταινία είναι ένας ύμνος στο δικαίωμα για τη μάθηση και στα δικαιώματα της γυναίκας, τα οποία καταπατώνται εξακολουθητικά με τρόπο απάνθρωπο στο Αφγανιστάν, μια χώρα, που μοιάζει ναʼ ναι ξεχασμένη κάποιους αιώνες πριν.

 

Το εντυπωσιακό με την ταινία είναι, ότι μια 20χρονη σκηνοθέτιδα, ένα παιδί και η ίδια, καθοδηγεί με εντυπωσιακή μαεστρία τους 5χρονους (!) πρωταγωνιστές της, σε τέτοιο βαθμό, που ο θεατής να μην πιστεύει στα μάτια του!

 

Η ταινία, που δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμα στις κινηματογραφικές αίθουσες, παρουσιάζεται από το “Γυμνό Οφθαλμό” στην πόλη μας σε μία από τις ελάχιστες, μέχρι σήμερα, πανελλήνιες προβολές της (48ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης).

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η ταινία δεν έχει κυκλοφορήσει στις κινηματογραφικές αίθουσες των περισσοτέρων χωρών, αφού συνεχίζει την περιπλάνησή της στα πιο φημισμένα κινηματογραφικά Φεστιβάλ του πλανήτη.

Αυτές τις ημέρες (12,13,14 και 17/02), λίγο πριν την προβολή της στην Πάτρα, η ταινία, παρουσία της σκηνοθέτιδας, θα προβληθεί στο φημισμένο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου (www.berlinale.de), στο ειδικό τμήμα Generation, το οποίο είναι αφιερωμένο σε ταινίες, που “φωτίζουν” με ιδιαίτερη ματιά τον κόσμο των παιδιών και των νέων.

 

Τα πάντα για την ταινία (σύνοψη, σενάριο, διάλογοι, καταπληκτικό φωτογραφικό υλικό και συνεντεύξεις της σκηνοθέτιδας) μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα της κινηματογραφικής οικογένειας Μαχμαλμπάφ, η οποία είναι: www.makhmalbaf.com

 

Η ταινία είναι υποτιτλισμένη

 

Περισσότερες πληροφορίες : Νικόλαος Ε. Καββαδίας – 6946.180636


( δια “γυμνού οφθαλμού”, πάντα)

 

koinotopia.gr

Για να προβληθείτε κάντε κλικ εδώ.

Καιρός