17 | 08 | 2022

Δ.Τ. Απόηχος ποίησης

Αγαπητοί φίλοι

 

Σας στέλνουμε έστω και με μεγάλη καθυστέρηση το Δελτίο Τύπου, μαζί με κάποιες αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες, που είχε εκδοθεί μετά την εκδήλωση που είχαμε υποστηρίξει και η οποία πραγματοποιήθηκε στο Εργοστάσιο Τέχνης την 21η Μαρτίου (παγκόσμια μέρα ποίησης).

 

Πολίτες Εν Δράσει

http://politesendrsei.gr

ΠΑΤΡΑ  24 – 3 – 08

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΜΑΓΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΓΕΜΑΤΗ ΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗ

 

Μια σπάνια βραδιά, γεμάτη ποίηση, μουσική και ανάταση ψυχής έζησαν οι Πατρινοί που κατέκλυσαν το Εργοστάσιο Τέχνης, την Παρασκευή, συμμετέχοντας με την παρουσία τους στην εκδήλωση της αντιδημαρχίας Πολιτισμού, της ΔΕΠΑΠ και του Συνδέσμου Φιλολόγων Πάτρας, αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, που έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου, ημέρα της εαρινής ισημερίας.

Μια βραδιά που θα μείνει αξέχαστη, τόσο για τον ποιητικό λόγο που αναπτύχθηκε, όσο και για το μουσικό μέρος της. Η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων του Δήμου Πατρέων απέδωσε εξαίσια, αποσπάσματα από τον «Ματωμένο Γάμο» του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, σε μετάφραση Νίκου Γκάτσου και μουσική Μάνου Χατζιδάκι, με τον ηθοποιό Γρηγόρη Βαλτινό να αποδίδει με καταπληκτική αμεσότητα, μέρη του έργου, αλλά και να τραγουδά. Δίπλα του, η νεαρή ηθοποιός Ιωάννα Χιώτη ενθουσίασε το κοινό με την παρουσία της και το υποκριτικό της ταλέντο.

Την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων διηύθυνε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Ορχήστρας Θανάσης Τσιπινάκης.

Στη φετινή εκδήλωση προσκλήθηκαν και διάβασαν ποιήματά τους πέντε νέοι ποιητές, οι: Γιάννης Αλεξανδρόπουλος, Θεώνη Κοτίνη, Γιάννα Μπούκοβα, Μιχάλης Παπαντωνόπουλος και Χάρης Ψαρράς.

Η βραδιά άνοιξε με χαιρετισμούς από τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού Αλέξη Σκαρμέα, την Πρόεδρο της ΔΕΠΑΠ Ελένη Δάσιου και τον Πρόεδρο των Φιλολόγων Γιάννη Παππά.

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αλέξης Σκαρμέας αφού ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές που συνεργάστηκαν για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης, αναφέρθηκε στην Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, και στη σημασία της ποίησης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η ποίηση θα έπρεπε να γιορτάζεται όλες τις μέρες του χρόνου, γιατί εκτός από τον παιδευτικό της ρόλο, μας γεμίζει και αισιοδοξία.

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της ΔΕΠΑΠ Ελένη Δάσιου, σημείωσε ότι βάζοντας την ποίηση στη ζωή μας κάνουμε την καθημερινότητά μας πιο ανθρώπινη.

Τέλος ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Πάτρας Γιάννης Παππάς, στη σύντομη ομιλία, ανέπτυξε δυο ενότητες: Την αναγκαιότητα της ποίησης στη σημερινή βιομηχανοποιημένη κοινωνία μας και τον ρόλος της στην εκπαίδευση, σε σχέση με τη μόρφωση και τη γνώση.

Στη συνέχεια οι πέντε ποιητές κατ΄ αλφαβητική σειρά διάβασαν ποιήματά τους, μεταφέροντας νοερά το κοινό στα μαγικά μονοπάτια της σύνθεσης των λέξεων και των υψηλών νοημάτων που η ποίηση αποδίδει.

Να σημειωθεί ότι για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης συνεργάστηκαν το Ηλεκτρονικό Λογοτεχνικό Περιοδικό «Διαπολιτισμός» και η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Πολίτες Εν Δράσει».

Η επιλογή των κειμένων και η σκηνοθετική επιμέλεια του θεατρικού Αναλογίου ήταν του Γρηγόρη Βαλτινού, ενώ τους φωτισμούς, επιμελήθηκε ο Φάνης Δίπλας σε συνεργασία με το Γρηγόρη Βαλτινό.

Η εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά από την ΕΡΑ Πάτρας.

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 


koinotopia.gr

Για να προβληθείτε κάντε κλικ εδώ.

Καιρός