20 | 03 | 2023

Εκδήλωση για τη μέρα ποίησης με τη συνεργασία των Πολιτών Εν Δράσει

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ – ΔΕΠΑΠ 

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΠΑΤΡΑΣ - ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ

 

        ΠΑΤΡΑ 17 – 3 - 08 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΝΕΟΙ ΠΟΙΗΤΕΣ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ

 

Με μαγιά τις ανησυχίες, την φρεσκάδα και τις ποιητικές αναζητήσεις νέων και ελπιδοφόρων Ελλήνων ποιητών, αλλά και την πληθωρική παρουσία του εκφραστικού ηθοποιού Γρηγόρη Βαλτινού, ο οποίος έρχεται στην Πάτρα για να τιμήσει την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, απαγγέλλοντας και τραγουδώντας μελοποιημένη ποίηση, η φετινή εκδήλωση επιφυλάσσει πολλές συγκινήσεις για τους Πατρινούς.

H Αντιδημαρχία Πολιτισμού, η ΔΕΠΑΠ και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Πάτρας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, διοργανώνουν την Παρασκευή 21 Μαρτίου και ώρα 21.00 στο Εργοστάσιο Τέχνης, την ποιητική βραδιά  «Γιορτάζει η ποίηση, γιορτάζει η ζωή». Η εκδήλωση πραγματοποιείται με τη συνεργασία του λογοτεχνικού ηλεκτρονικού περιοδικού «Διαπολιτισμός» και της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Πολίτες Εν Δράσει».

Στη φετινή εκδήλωση έχουν προσκληθεί να διαβάσουν ποιήματά τους πέντε νέοι ποιητές, σε μια προσπάθεια να στηριχθούν οι νέοι άνθρωποι που παρʼ όλες τις δυσκολίες και τα προβλήματα της καθημερινότητας, επιμένουν να γράφουν ποίηση… γιατί η ποίηση είναι ζωή. Πρόκειται για τους ποιητές: Γιάννη Αλεξανδρόπουλο, Θεώνη Κοτίνη, Γιάννα Μπούκοβα, Μιχάλη Παπαντωνόπουλο και Χάρη Ψαρρά.

Εξάλλου στη σημερινή εποχή της θεοποίησης της ύλης, του χρήματος και του ατομισμού η ποίηση έρχεται να προτείνει έναν άλλον κόσμο όπου τα υλικά αγαθά δεν έχουν και τόσο μεγάλη σημασία. Στο «χρηματιστήριο αξιών» της ποίησης μεγάλη αξία έχουν «οι μετοχές» των εικόνων, των χρωμάτων, των λέξεων, των ανθρώπων.

Βάζοντας ποίηση στην ζωή μας, προστρέχουμε στην μαγική δύναμη της ποίησης,  όπως ο Καβάφης που έλεγε «εις σε προστρέχω Τέχνη της Ποιήσεως», για να βρούμε το δικό μας καταφύγιο και την δική μας παρηγοριά.

Το μουσικό μέρος της βραδιάς έχει αναλάβει η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων του Δήμου Πατρέων, η οποία υπό την διεύθυνση του Θανάση Τσιπινάκη. θα παρουσιάσει θεατρικό μουσικό αναλόγιο με αποσπάσματα από τον «Ματωμένο Γάμο» σε ποίηση Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, μετάφραση Νίκου Γκάτσου και σε μουσική Μάνου Χατζιδάκι, με τους ηθοποιούς Γρηγόρη Βαλτινό και Ιωάννα Χιώτη να διαβάζουν ποιήματα και να τραγουδούν μουσικά μέρη του έργου.

Να σημειωθεί ότι η Εταιρεία  Συγγραφέων καθιέρωσε το 1998 την Ημέρα Ποίησης, επιλέγοντας για τον εορτασμό της την 21η Μαρτίου, ημέρα της Εαρινής Ισημερίας-αρχή της άνοιξης.      
         Αυτό, επειδή η Εαρινή Ισημερία είναι η στιγμή που ισορροπεί το φως με το σκοτάδι, ένα σημείο σταθερό στον κύκλο του χρόνου, υπόμνηση του αιώνιου μέσα στο εφήμερο, του παντοτινού μέσα στο μεταβαλλόμενο: όπως ακριβώς είναι και η Ποίηση.      
Τρεισήμισι χιλιάδες χρόνια συλλογικής μνήμης της Ελληνικής γης βρίσκονται εγγεγραμμένα στη γλώσσα της Ποίησης. H ελληνική γλώσσα –από τον Όμηρο, περνώντας στους βυζαντινούς υμνογράφους και στο δημοτικό τραγούδι, φτάνοντας έως τους σύγχρονους και τους επερχόμενους ποιητές– διαμορφώθηκε, διαμορφώνεται και, παραμένει συστατικό στοιχείο της εθνικής ταυτότητας, χάρη στη δύναμη της Ποίησης.
           Το 2001, η UNESCO, ύστερα από εισήγηση του προέδρου της Εταιρείας Συγγραφέων, Βασίλη Βασιλικού, υιοθέτησε την «Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης», αναθέτοντας μάλιστα στη χώρα μας να οργανώσει τον πρώτο διεθνή εορτασμό, την ίδια χρονιά. Την εκτέλεση της απόφασης υλοποίησε τότε το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου.

 

Είσοδος ελεύθερη

 

Πληροφορίες Πολιτών Εν Δράσει: Νίκος Ατταλειάδης 2610.225180, Ανδρέας Σπηλιώτης 2610.622250 (ώρες καταστημάτων)


koinotopia.gr

Για να προβληθείτε κάντε κλικ εδώ.

Καιρός