03 | 10 | 2022

6 Απριλίου 2008 Πανελλαδική ποδηλατοπορεία για καλύτερη ποιότητα ζωής

Αγαπητοί φίλοι

 

Σας προωθούμε την πανελλαδική δράση-διεκδίκηση των ποδηλατών-ισσών για τη δημιουργία δικτύου υποδομών για τη χρήση του ποδηλάτου στην Πάτρα αλλά και σε όλες τις πόλεις της Ελλάδος. Δεν έχουμε παρά να ευχηθούμε κάθε επιτυχία στην προσπάθεια και να σας προτρέψουμε σε συμμετοχή.

  

Πολίτες Εν Δράσει  

 http://politesendrasei.gr 

 

 

 

Πανελλαδική ποδηλατοπορεία 2008  
Κυριακή 6 Απριλίου 2008,   

12:00 Πλατεία Όλγας   

Στην καθημερινότητα μας βιώνουμε κυκλοφοριακό χάος, έντονη ρύπανση του περιβάλλοντος και ηχορύπανση, προβλήματα που δυστυχώς ταλαιπωρούν κάθε σύγχρονη μεγαλούπολη. Ειδικότερα στην Πάτρα η έλλειψη ελεύθερων χώρων, η παραχώρηση όσων έχουν απομείνει σε ιδιώτες (βλ. άλσος Αγ. Αλεξίου) αλλά και τα κυκλοφοριακά προβλήματα, που εντείνονται από την έλλειψη φθηνών και αξιόπιστων μέσων μαζικής μεταφοράς, έχουν κάνει την καθημερινότητα των πολιτών ακόμα δυσκολότερη. Τα πεζοδρόμια, κυρίως σε αποκεντρωμένες περιοχές, θεωρούνται πια πολυτέλεια ενώ με εξαίρεση τους οδηγούς αυτοκινήτων, οι πεζοί, οι ποδηλάτες και τα ΑΜΕΑ (άτομα με αναπηρίες) αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα στις καθημερινές τους μετακινήσεις, καθώς οι υποδομές για αυτές τις ομάδες είναι ελλιπείς.       

Σε αυτή την κατάσταση πιστεύουμε ότι το ποδήλατο μπορεί να αποτελέσει την απαρχή για μία φιλικότερη πόλη που θα σέβεται το περιβάλλον και όλους τους κατοίκους της (πεζούς, ποδηλάτες, οδηγούς). Όμως δυστυχώς η ελληνική πραγματικότητα απαξιώνει κάθε προσπάθεια προώθησης του ποδηλάτου στην καθημερινότητα. Η κρατική αδιαφορία αλλά και η ανεπάρκεια των τοπικών αυτοδιοικήσεων, με ελάχιστες εξαιρέσεις, έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο την κατάσταση των σημερινών πόλεων.  

Στην Πάτρα από τον Μάιο του 2006 οι ποδηλάτες-ίσσες Πάτρας προσπαθούν με διάφορες δραστηριότητες (ποδηλατοπορείες, εκδηλώσεις σε πλατείες κ.α.) να ευαισθητοποιήσουν και να προβληματίσουν τους πολίτες και τους αρμόδιους φορείς για το πρόβλημα. Το ίδιο γίνεται τα τελευταία χρόνια και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Θεωρώντας ότι πια έχουν ωριμάσει οι συνθήκες και ύστερα και από συνεννόηση με τις ποδηλατικές ομάδες ανά την Ελλάδα πρόκειται να διεξαχθεί Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία . Η πορεία θα αρχίσει στις 12:00 και θα διεξαχθεί ταυτόχρονα σε 17 πόλεις της Ελλάδας (Αθήνα, Βόλος, Δράμα, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Καλαμάτα, Καρδίτσα, Καρπενήσι, Καμένα Βούρλα, Κόρινθος, Λάρισα, Μυτιλήνη, Πάτρα, Πόρτο Ράφτη, Ρέθυμνο, Χανιά).     
Στην Πάτρα η πορεία θα ξεκινήσει από την πλατεία Όλγας.  


Θεωρούμε ότι σε συλλογικά προβλήματα υπάρχουν συλλογικές λύσεις
Ενάντια στον εμπαιγμό των δημοτικών / κρατικών αρχών και στη λογική της απάθειας.       


ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
Νέο Συνολικό Σχεδιασμό για το Χώρο, τις Αστικές Συγκοινωνίες και την Κυκλοφορία στο αστικό συγκρότημα της Πάτρας με επίκεντρο τον ʼνθρωπο και μέριμνα για το ποδήλατο.     
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
* Δημιουργία δικτύου ποδηλατοδρόμων.     
* Χρηματοδότηση των απαραίτητων μελετών για την κατασκευή υποδομής ποδηλάτου και εφαρμογή τους (π.χ. μελέτη ΥΜΕ/ΕΜΠ).
* Αξιόπιστη δημόσια και δωρεάν συγκοινωνία.     
* Μετακίνηση ποδηλατών στο τρένο, ΚΤΕΛ.        
* Περισσότερους ανοιχτούς ελευθέρους χώρους (πλατείες, πάρκα).
ΛΕΜΕ ΟΧΙ στην εμπορευματοποίηση των δημοσίων χώρων.
ΖΗΤΟΥΜΕ:
* Την άμεση Λογοδοσία των εθνικών και τοπικών αρχών προς τους πολίτες για τις ενέργειές τους και τις παραλείψεις τους στον τομέα των αστικών συγκοινωνιών και του ποδηλάτου.     
* Συμμετοχή των ποδηλατών στη λήψη αποφάσεων που αφορούν στην αστική κυκλοφορία.   
* Την άμεση και συνεχή ενημέρωση των πολιτών για την ποιότητα του περιβάλλοντος αέρα σε συμμόρφωση με το Σύνταγμα, τους Νόμους και την Κοινοτική Οδηγία 96/62/EC (της 21.11.1996).

Ποδηλάτες-ίσσες Πάτρας      
www.podilatespatra.blogspot.com
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


koinotopia.gr

Για να προβληθείτε κάντε κλικ εδώ.

Καιρός