02 | 10 | 2023

Ξενάγηση στο Μυκηναϊκό πάρκο της Βούντενης

Αγαπητοί φίλοι

Το παρακάτω κείμενο του Θωμά Κουτρούμπα που αναφέρεται στην επίσκεψη του συλλόγου στον αρχαιολογικό χώρο της Βούντενης, η οποία πραγματοποιήθηκε 18 Μαίου με αφορμή την παγκόσμια μέρα των μουσείων, δημοσιεύτηκε στη Μηνιαία εφημερίδα οικολογικών προθέσεων "Εν Αιθρία" τον Ιούνιο του 2008. Σας το προωθούμε πιστεύοντας ότι καλύπτει απόλυτα το γεγονός και τις πληροφορίες που θα ήταν χρήσιμες σε όσους δε μπόρεσαν να παρεβρεθούν λόγω κάλυψης του αριθμού των ατόμων που μπορούσαν να συμμετάσχουν.

Πολίτες Εν Δράσει

http://politesendrasei.gr

Ξενάγηση στο Μυκηναϊκό πάρκο της Βούντενης

 

ΑΠΟ ΤΟΥΣ «ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ»

ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟ κ. ΛΑΖΑΡΟ ΚΟΛΩΝΑ

 

 Ελάχιστοι ίσως πατρινοί γνωρίζουν τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Βούντενης και ακόμη λιγότεροι το Μυκηναϊκό πάρκο που σε ένα χρόνο περίπου θα δέχεται επισκέπτες.

          Ο μυκηναϊκός οικισμός της Βούντενης αποτελεί μια από τις σημαντικότερες εγκαταστάσεις της λεγόμενης Περιφέρειας του Μυκηναϊκού κόσμου και βρίσκεται 3 μόλις χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης δίπλα απ΄ το χώρο του ΧΥΤΑ στην Ξερόλακκα.  Αυτόν τον οικισμό και το νεκροταφείο είχαμε την ευκαιρία να  γνωρίσουμε από κοντά και να ξεναγηθούμε από τον αρχαιολόγο κ. Κολώνα, χάρις στην πρωτοβουλία των «Πολιτών Εν Δράσει».

Με αφορμή το γιορτασμό της διεθνούς ημέρας μουσείων (18 Μαΐου), οι «Πολίτες Εν Δράσει» οργάνωσαν ξενάγηση στο χώρο, που σε εντυπωσιάζει όχι μόνο για τον πλούτο και τη μοναδικότητα των τάφων και των άλλων ευρημάτων, αλλά και για τα έργα διαμόρφωσης του χώρου. Ενός χώρου 180 στρεμμάτων, που απαλλοτριώθηκε, περιφράχτηκε και ανασκάφτηκε και ήδη έχει διαμορφωθεί σε ένα εξαιρετικό πάρκο.

          Ο κ. Λάζαρος Κολώνας και οι συνεργάτες τους για περισσότερο από  3 ώρες μας γύρισε…… 3500 χρόνια πίσω (γύρω στο 1500 π.χ.), περιγράφοντας τη ζωή του Μυκηναϊκού οικισμού της Βούντενης, που διήρκησε πάνω από 500 χρόνια (1500-1000 π.χ.).

          Νοτιοανατολικά του οικισμού στη θέση Αγραπιδιά και Αμυγδαλιά βρίσκεται το νεκροταφείο του μυκηναϊκού οικισμού, έκτασης 18 στρεμμάτων το οποίο είναι οργανωμένο σε επάλληλα άνδηρα ύψους 2-4 μέτρων. Ο κ. Κολώνας ήταν ο άνθρωπος που ανέσκαψε συστηματικά το χώρο από το 1988-1994 και από το 2004-2007.

          Οι τάφοι είναι θαλαμωτοί, σκαλισμένοι στο μαλακό πέτρωμα της περιοχής και έχουν ποικιλία σχημάτων, τα οποία δεν απηχούν μόνο την καλλιτεχνική αρχιτεκτονική φαντασία των μαστόρων της εποχής, αλλά και τις ιδιαίτερες προτιμήσεις των ενδιαφερομένων χρηστών των τάφων.  Οι περισσότερες  από τις ταφές ήταν κτερισμένες και οι νεκροί συνοδεύονταν από προσφιλή αντικείμενα καθημερινής χρήσης αγγεία, κοσμήματα, εργαλεία, όπλα και σκεύη, χρήσιμα όπως πίστευαν στο μεταθανάτιο ταξίδι. Όλα τα ευρήματα των τάφων θα εκτεθούν στο νέο αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών το οποίο μαζί με το πάρκο της Βούντενης θα αποτελέσουν ένα σημαντικό πόλο έλξης τουριστών.

          Στις 3 ώρες της ξενάγησης είχαμε την ευκαιρία πέραν του νεκροταφείου και του οικισμού να δούμε  και όλα τα έργα ανάδειξης και προβολής που έχουν γίνει (κιόσκια, αίθουσες ενημέρωσης, κυλικείο, παρατηρητήρια, διαδρομές περιπάτου κλπ.), τα οποία καθιστούν  το χώρο ένα πολύ ενδιαφέρον τόπο επίσκεψης. Τα έργα, όπως τόνισε ο κ. Κολώνας θα συνεχιστούν και ευελπιστούν εάν υπάρξει  χρηματοδότηση να ολοκληρωθούν το 2009 και ο χώρος να γίνει επισκέψιμος για το κοινό.

          Βέβαια η ύπαρξη του ΧΥΤΑ δίπλα ακριβώς από τον αρχαιολογικό χώρο (εντός της Β΄ ζώνης) δεν είναι ότι καλύτερο και τα υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ και πολιτισμού, εθελοτυφλούν κάνοντας ότι δε γνωρίζουν. Απαιτείται μόνιμη λύση με το κλείσιμο του ΧΥΤΑ και φυσικά τη δημιουργία νέου χώρου και εργοστασίου για τα απορρίμματα της πόλης. Το οφείλουμε στο σημαντικότερο μυκηναϊκό κέντρο της Αχαΐας που μας περιμένει να το γνωρίσουμε.

          Οι 40 και πλέον τυχεροί που το καταφέραμε οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κ. Κολώνα και στους συνεργάτες του και φυσικά στους «Πολίτες Εν Δράσει». 

Θωμάς Κουτρούμπας εκπαιδευτικός (Υπεύθυνος έκδοσης Εν Αιθρία)


koinotopia.gr

Για να προβληθείτε κάντε κλικ εδώ.

Καιρός