20 | 03 | 2023

Δ.Τ.Οι Πολίτες Εν Δράσει εναντιώνονται στην απαγόρευση του βιβλίου της Έρσης Σωτηροπούλου από τις σχολικές βιβλιοθήκες

ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ

ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

 

22 Μαΐου 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Οι Πολίτες Εν Δράσει εναντιώνονται στους περιορισμούς διακίνησης της Τέχνης και της Έκφρασης με αφορμή την απόσυρση του βιβλίου της Ερσης Σωτηροπούλου από τις σχολικές βιβλιοθήκες

 

Με αφορμή την απόφαση του δικαστή που απαγορεύει την ύπαρξη του βιβλίου της ʽΕρσης Σωτηροπούλου <<ΖΙΓΚ ΖΑΓΚ ΣΤΙΣ ΝΕΡΑΝΤΖΙΕΣ>> στις σχολικές βιβλιοθήκες οι Πολίτες Εν Δράσει εκφράζουν τη θλίψη και απαγοήτευσή τους για την παραπάνω απόφαση.

 

Μια απόφαση που απαγορεύει την ανάγνωση από τους μαθητές της Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης ενός βιβλίου που τιμήθηκε με το Α΄ κρατικό βραβείο μυθιστορήματος το 2000 όπως και με το βραβείο του λογοτεχνικού περιοδικού «Διαβάζω».

         Οι συχνές παρεμβάσεις κρατικών λειτουργών που στόχο έχουν τον περιορισμό της ελευθερίας της τέχνης και της έκφρασης με οποιονδήποτε τρόπο και για οποιονδήποτε λόγο μας βρίσκουν σταθερά αντίθετους.

 

Η ελευθερία στη δημιουργία δε μπορεί παρά να είναι αδιαπραγμάτευτη σε ένα καθεστώς Δημοκρατίας. Οι πολίτες ως τελικοί κριτές είναι αυτοί που αποσύρουν ένα κακό βιβλίο αγνοώντας το. Κάθε άλλη πρακτική μας βρίσκει αντίθετους.

Τέλος θεωρούμε ότι η στάση της Πολιτικής ηγεσίας και ιδιαίτερα  της κυβερνώσας πρέπει να κινείται με γνώμονα την προστασία των συνταγματικά κατοχυρωμένων θεμελιωδών δικαιωμάτων. Κάθε παρέμβασή της προς αυτή την κατεύθυνση δε μπορεί παρά να μας βρει σύμφωνους και αλληλέγγυους στην προσπάθεια.

 

 

          Η Έρση Σωτηροπούλου γεννήθηκε στην Πάτρα και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε φιλοσοφία και πολιτιστική ανθρωπολογία στη Φλωρεντία και εργάστηκε ως μορφωτική σύμβουλος στην ελληνική πρεσβεία στη Ρώμη. Έχει εκδώσει την ποιητική συλλογή «Μήλο+θάνατος…+…+…» τις συλλογές διηγημάτων «Χοιροκάμηλος» και «Ο βασιλιάς του φλίπερ», τη νουβέλα «Εορταστικό τριήμερο στα Γιάννενα» και τα μυθιστορήματα «Διακοπές χωρίς πτώμα», «Φάρσα», «Δαμάζοντας το κτήνος», «Αχτίδα στο σκοτάδι», Ο ζεστός κύκλος και «Μεξικό». Βιβλία της έχουν μεταφραστεί κ κυκλοφορούν σε Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένες Πολιτείες, Ισπανία και Σουηδία.

  

Απόσπασμα από το βραβευμένο βιβλίο της Έρσης Σωτηροπούλου

Ζιγκ – Ζαγκ στις νεραντζιές  (εκδόσεις Κέδρος)

 

Ήταν ωραία να περπατάει πάλι στην άκρη της θάλασσας, του είχε λείψει ο αψύς καυτός αέρας που βγαίνει με ανακοπές στη στεριά ακολουθώντας το κύμα, του είχε λείψει αυτή η ανάσα που περνάει ανάμεσα στα μαλλιά σου, σου ζεσταίνει το κρανίο και σου καίει το πρόσωπο. Τρεις γέροι κάθονταν σε ένα παγκάκι χωρίς να μιλάνε και χάζευαν την κίνηση γύρω από τις βάρκες, το άκρον άωτον της ευτυχίας. Πως το είπατε αυτό; Ακριβώς έτσι.

 

http://politesendrasei.gr


koinotopia.gr

Για να προβληθείτε κάντε κλικ εδώ.

Καιρός