17 | 08 | 2022

Διασφάλιση δικαιώματος σεξουαλικής ταυτότητας - γιορτές ομοφυλόφιλης υπερηφάνειας 2008

Αγαπητοί φίλοι

 

Σας προωθούμε το Δελτίο Τύπου της Διεθνούς Αμνηστίας με το οποίο καλούνται οι κυβερνήσεις της Ευρώπης να διασφαλίσουν το δικαίωμα της LGBT κοινότητας (λεσβιών, ομοφυλόφιλων, αμφιφυλόφιλων και τρανσέξουαλς) να γιορτάζουν την ταυτότητά τους.

Παράλληλα σας στέλνουμε την πρόσκληση της LGBT κοινότητας για τη διοργάνωση του 4ου Φεστιβάλ Υπερηφάνειας της Αθήνας το Σάββατο 7 Ιουνίου 2008 στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Ας ελπίσουμε ότι οι διακρίσεις με βάση το σεξουαλικό προσανατολισμό να εξαλειφθούν από το νομικό μας πλαίσιο αλλά και από τη συνείδηση των πολιτών που ίσως είναι το σημαντικότερο. Ως τότε ο αγώνας τους θα μας βρίσκει σταθερούς συμπαραστάτες.

Πολίτες Εν Δράσει

 

Καλώς ήρθατε στο 4ο Φεστιβάλ Υπερηφάνειας της Αθήνας

Σάββατο 7 Ιουνίου 2008 – Πλατεία Κλαυθμώνος

ΔΙΚΑIΩΜΑ ΜΑΣ!

 

Με το σύνθημα αυτό, η Λεσβιακή, Γκέι, Αμφισεξουαλική και Τρανσεξουαλική κοινότητα γιορτάζει τη διαφορετικότητα μαζί με όλη την Αθήνα!

 

Με ιδιαίτερη χαρά και περηφάνια σας καλούμε στην Πλατεία Κλαυθμώνος, το Σάββατο 7 Ιουνίου, για το 4ο μεγάλο Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Athens Pride 2008!

 

Φέτος, το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας έρχεται ανανεωμένο – πιο δυναμικό, πιο ενθουσιώδες, με πολλές εκπλήξεις! Έχουμε ετοιμάσει μία σειρά από προ-φεστιβαλικές παράλληλες εκδηλώσεις και πάρτι. Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας ξανά για τα τελευταία νέα για τις εκδηλώσεις μας.

 

Με το καινούργιο λογότυπό μας γιορτάζουμε το αναφαίρετο δικαίωμά μας, αλλά και επιβάλλουμε την απαίτησή μας για όλα τα δικαιώματα που απολαμβάνουν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες πολίτες και πολίτισες. Το σλόγκαν μας άλλωστε αυτό εκφράζει.

 

Για την Παρέλαση και το Πάρτι έχουμε προσκαλέσει μεγάλα ταλέντα της Ελλάδας και του εξωτερικού. Με ζωντανή μουσική, χορευτικά, ντραγκ σόου, δημοφιλείς DJ και πολλά άλλα, η φετινή διοργάνωση υπόσχεται να μείνει αξέχαστη.

 

Ελάτε από νωρίς να επισκεφτείτε τα περίπτερα για ενημέρωση με τα τελευταία νέα της λεσβιακής, γκέι, τρανς, αμφί κοινότητας και για σουβενίρ. Περάστε από το περίπτερο του Φεστιβάλ Υπερηφάνειας της Αθήνας για τα επίσημα αναμνηστικά σας.

 

Παρελάσετε στο ιστορικό κέντρο και μπροστά από την Βουλή - κάτω από την πολυχρωμία της σημαίας του ουράνιου τόξου. Ελάτε με μεταμφίεση ή μάσκα ή όχι – όπως θέλετε. Όλα είναι χαλαρά.

 

Και μετά - μείνετε μέχρι αργά για χορό και εκπλήξεις στο πιο φαντασμαγορικό πάρτι της χρονιάς!

 

Όλοι και όλες είναι ευπρόσδεκτοι / ες, άσχετα από σεξουαλικό προσανατολισμό, ηλικία, εθνικότητα, θρησκεία ή πολιτικές πεποιθήσεις.  

Φέρτε φίλες, φίλους και συγγενείς. Ελάτε μαζί μας και γράψτε ιστορία!       

 

Να είστε εκεί!!! 

 

Οι ρίζες του Pride   http://www.athenspride.eu

 

Γνωρίζουμε το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας (Pride Festival) σήμερα ως μια γιορτή με παρελάσεις, άρματα, show και πάρτι, με τα οποία γιορτάζουμε ανοιχτά τη διαφορετικότητα και την κουλτούρα μας. Αλλά δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι είναι κ΄ η επέτειος μιας πραγματικής επανάστασης -το Κίνημα για τη Γκέι Απελευθέρωση- και φόρος τιμής σε εκείνους που έστρωσαν το δρόμο πριν από μας.

 

Να πώς ξεκίνησε. Τις πρώτες πρωινές ώρες της 28ης Ιουνίου 1969, το Stonewall Inn, ένα δημοφιλές γκέι κλαμπ στην οδό Christopher στο Greenwich Village της Νέας Υόρκης, δέχτηκε εισβολή από βαριά οπλισμένους άνδρες των ΜΑΤ της πόλης. Η κατηγορία ήταν η παράνομη πώληση οινοπνεύματος. Για δεύτερη φορά την ίδια εβδομάδα το μπαρ γινόταν στόχος. Οι επιδρομές στα γκέι μπαρ και η γενική παρενόχληση των γκέι και των τρανσέξουαλ είχαν καταντήσει ρουτίνα. Αλλά αυτή τη φορά, τα πράγματα δεν κύλησαν όπως νόμιζε η Αστυνομία.

 

Υπάρχουν διάφορες εκδοχές για το τι υποκίνησε τη βία και ποιοι συμμετείχαν σε αυτήν, αλλά μερικά γεγονότα είναι βέβαια: Η αστυνομία παρέταξε τους 200 θαμώνες για έλεγχο στοιχείων. Επέτρεψε στους περισσότερους να φύγουν, ενώ έθεσαν υπό κράτηση το προσωπικό, καθώς και τρεις drag queen και δύο τρανσέξουαλ.

 

Στην αρχή, η κατάσταση έξω από το μπαρ ήταν γιορτινή. Όμως όταν έφτασε η κλούβα και η αστυνομία φόρτωσε το προσωπικό του μπαρ και τις τρεις drag queen μέσα, το πλήθος στο δρόμο εξαγριώθηκε. Κάποιος πέταξε μια πέτρα στο παράθυρο και έπειτα δοχεία απορριμμάτων, μπουκάλια κτλ.

 

Όλη τη νύχτα μέχρι και την Κυριακή πρωί, μαζεύτηκε πολύ πλήθος μπροστά στο κατεστραμμένο μπαρ. Πολλοί γκέι νέοι εμφανίστηκαν για να διαμαρτυρηθούν, αλλά το έκαναν φιλώντας και χλευάζοντας την Αστυνομία. Τις επόμενες νύχτες συνέχισαν τα επεισόδια και οι συγκρούσεις με την Αστυνομία.

 

Ωστόσο, ακόμα σημαντικότερο ήταν αυτό που συνέβη αργότερα το καλοκαίρι. Στα τέλη του Ιουλίου, οι γκέι ακτιβιστές κυκλοφόρησαν φυλλάδια, απαιτώντας μια μαζική «συγκέντρωση για την ομοφυλοφιλική απελευθέρωση». Η συμμαχία που σχηματίστηκε από τη συνεδρίαση, που έγινε στις 24 Ιουλίου, υιοθέτησε την ονομασία «Γκέι Απελευθερωτικό Μέτωπο» (GLF: Gay Liberation Front). Ανάμεσα στις διεκδικήσεις της ήταν να σταματήσει η παρενόχληση από την αστυνομία, η προστασία στον εργασιακό χώρο, η ανάκληση των νόμων περί σοδομισμού και η θέσπιση νομοθεσίας κατά των διακρίσεων. Ακολουθούσαν και άλλα συλλαλητήρια διαμαρτυρίας και δημιουργήθηκαν οργανώσεις για τα δικαιώματα των γκέι και λεσβίων σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες.

 

Η «Πορεία για στο Stonewall» πραγματοποιήθηκε τον επόμενο χρόνο σε ανάμνηση του γεγονότος και συγχρόνως ως διαδήλωση διαμαρτυρίας κατά των διακρίσεων και της βίας που ασκήθηκαν στους γκέι, λεσβίες και τρανσέξουαλ της Νέας Υόρκης.

 

            Με τα χρόνια, η επέτειος απέκτησε εορταστικό χαρακτήρα, απλώθηκε σε πολλές χώρες του πλανήτη και έγινε γνωστή ως Pride - Περηφάνια. Τον Ιούνιο του 1999, το Stonewall μπαρ ανακηρύχτηκε Μνημείο Εθνικής Κληρονομιάς και τμήμα της οδού Christopher μετονομάστηκε Stonewall Place.

 

Ο Ιούνιος είναι πια διεθνώς γνωστός ως μήνας του Pride. Κάθε χρόνο διοργανώνονται εκδηλώσεις, πάρτι και παρελάσεις σε πόλεις παντού στον κόσμο για να υπενθυμίζουν πως όλοι οι άνθρωποι έχουν ίσα δικαιώματα και πρέπει να είναι ελεύθεροι να επιλέξουν τον τρόπο που θέλουν να αγαπήσουν και να ζήσουν, χωρίς επικρίσεις και μίσος.

 

 

 

                                                                                                                                          ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ 

                                                                                       Αθήνα, 16 Μαΐου 2008

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Ευρώπη: Λεσβίες και ομοφυλόφιλοι διαδηλώνουν με υπερηφάνεια για να σταματήσουν οι προκαταλήψεις

 

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις κυβερνήσεις της Ευρώπης να διασφαλίσουν το δικαίωμα των λεσβιών, των ομοφυλόφιλων, των αμφιφυλόφιλων και των τρανσέξουαλς να γιορτάζουν την ταυτότητά τους σε μια σειρά από πορείες υπερηφάνειας και άλλες δημόσιες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο μεταξύ Απριλίου και Νοεμβρίου.

“Η ισότητα απέναντι στο νόμο χωρίς καμία διάκριση είναι το μήνυμα με το οποίο κατεβαίνουν στο δρόμο οι ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων. Ωστόσο συχνά δεν διασφαλίζεται η ασφάλειά τους όταν το κάνουν” δήλωσε η Νίκολα Ντάκγουορθ, Διευθύντρια του Προγράμματος για Ευρώπη και Κεντρική Ασία της Διεθνούς Αμνηστίας.

Σε ορισμένο αριθμό χωρών, κυρίως στην Ανατολική Ευρώπη, οι συμμετέχοντες σε τέτοιες εκδηλώσεις αντιμετωπίζουν υπερβολικά συχνά απειλές και εχθρότητα από τις αρχές ακόμη και πριν πραγματοποιήσουν την πορεία. Διαδηλωτές τους χλευάζουν, τους φτύνουν, τους γρονθοκοπούν, τους χτυπούν με μπουκάλια, τους πετούν αυγά, περιττώματα ορισμένες φορές ενώ η αστυνομία απλά κοιτάζει.  

Στις 11 Μαΐου, 60 επίδοξοι συμμετάσχοντες προσπάθησαν να ταξιδέψουν στην πρωτεύουσα της Μολδαβίας αψηφώντας την απαγόρευση μιας τέτοιας πορείας. Ήταν η έκτη φορά που επιβλήθηκε μια τέτοια απαγόρευση. Εκεί, τουλάχιστον τριπλάσιοι σε αριθμό διαδηλωτές περικύκλωσαν το λεωφορείο που τους μετέφερε, άνοιξαν δια της βίας τις πόρτες του, και πήραν τα πανό και τις σημαίες τους ενώ η αστυνομία παρακολουθούσε από 6 περιπολικά που βρίσκονταν σταθμευμένα εκεί κοντά.

Ακόμη και ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision που φιλοξενείται μεταξύ 20-24 Μαΐου στο Βελιγράδι δεν είναι ασφαλής από διαδηλωτές κατά των ομοφυλόφιλων. Στη Σερβία, όπου οι ανησυχίες για την ασφάλεια απέτρεψαν τη Συμμαχία Ομοφυλόφιλων – Ετερόφυλων (Gay-Straight Alliance) από το να οργανώσει μία εκδήλωση γκέι υπερηφάνειας, μία εξτρεμιστική ομάδα απειλεί με τη χρήση βίας κατά οποιουδήποτε θεωρηθεί λεσβία ή ομοφυλόφιλος στην εκδήλωση.

Σε αρκετές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, κάποιες εκδηλώσεις απαγορεύονται τελείως, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο. Οι αρχές αθετούν τις υποχρεώσεις τους ισχυριζόμενες ότι υπάρχει φόβος για την ασφάλεια και την παραβίαση αυτών που οι ίδιες θεωρούν πνευματικές και ηθικές αξίες.

Η Διεθνής Αμνηστία διεξάγει εκστρατεία για τα δικαιώματα των λεσβιών, των ομοφυλόφιλων, των αμφιφυλόφιλων και των τρανσέξουαλς να μην υποβάλλονται σε σωματικές και φραστικές επιθέσεις και απειλές, να είναι ελεύθεροι να συγκεντρώνονται και να οργανώνουν εκδηλώσεις και να προστατεύονται επαρκώς από τα όργανα επιβολής του νόμου.

Στο τέλος αυτού του μήνα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ακτιβιστές της Διεθνούς Αμνηστίας από 20 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, θα λάβουν μέρος στην παρέλαση στη Ρίγα για να δείξουν την υποστήριξη και την αλληλεγγύη από όλο τον κόσμο. Η πορεία θα αποτελέσει δοκιμή στο κατά πόσο ο σεβασμός στην ισότητα ισχύει για όλους. 

“Παρά τα εμπόδια που μπαίνουν στο δρόμο τους, οι λεσβίες και οι ομοφυλόφιλοι ακτιβιστές διεκδικούν τα ανθρώπινα δικαιώματά τους. Είναι καθήκον των κυβερνήσεων να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους” πρόσθεσε η Νίκολα Ντάκγουορθ.

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Παρέλαση Γκέι Υπερηφάνειας 2008 στη Ρίγα, δείτε  http://www.facebook.com/group.php?gid=13480432185

Περισσότερες πληροφορίες

Η πορεία ομοφυλοφιλικής υπερηφάνειας στη Ρίγα το 2005 είχε αρχικά απαγορευτεί και κατόπιν πραγματοποιήθηκε χωρίς επαρκή αστυνομική προστασία. Το 2006 η πορεία απαγορεύτηκε και οι αρχές απέτυχαν και πάλι να προσφέρουν επαρκή αστυνομική προστασία για τους συμμετάσχοντες σε μία συνάντηση που έγινε σε εσωτερικό χώρο.

Πέρυσι πάνω από 400 άτομα, μαζί και ακτιβιστές της Διεθνούς Αμνηστίας από όλη την Ευρώπη διαδήλωσαν σε ένα περιφραγμένο πάρκο στο κέντρο της Ρίγα.

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά αυτό το Μάιο, οι αρχές της πόλης της Μόσχας αρνήθηκαν να δώσουν άδεια σε ομοφυλόφιλους και λεσβίες ακτιβιστές να διαδηλώσουν. Εφέσεις κατά προηγούμενων απαγορεύσεων εκκρεμούν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στην Κροατία, ομάδες θα πραγματοποιήσουν εκδηλώσεις ομοφυλοφιλικής υπερηφάνειας στο Ζάγκρεμπ στο τέλος Ιουνίου. Το 2006 και το 2007, αν και οι αστυνομικοί ξεπερνούσαν σε αριθμό τους διαδηλωτές σχεδόν 2 προς 1, δεν κατόρθωσαν να τους προστατεύσουν από επιθέσεις κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την τη διαδήλωση.

Το 2007, ο δήμαρχος της Βίλνα αρνήθηκε να δώσει άδεια για μία περιοδεία επιδοτούμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που ήταν μέρος της εκστρατείας πληροφόρησης “Ναι στη Διαφορετικότητα. Όχι στις Διακρίσεις” να κάνει την προγραμματισμένη στάση της στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας. Το δημοτικό συμβούλιο της πόλης επίσης ψήφισε ομόφωνα την απαγόρευση της εκστρατείας ανεκτικότητας που υποστήριζε τα ανθρώπινα δικαιώματα διαφόρων ομάδων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των λεσβιών και των ομοφυλόφιλων ανδρών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέκρινε τις απαγορεύσεις.

Πολωνικά δικαστήρια και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων χαρακτήρισαν τις απαγορεύσεις αυτές σε πολωνικές πόλεις ως παράνομες. Το 2007 η παρέλαση στη Βαρσοβία προσέλκυσε τον αριθμό ρεκόρ των 5.000 υποστηρικτών και λίγες διαμαρτυρίες, και μία μικρότερη παρέλαση το Μάρτιο στην Κρακοβία διεξήχθη χωρίς σημαντικά επεισόδια.

Η Κροατία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Πολωνία, η Μολδαβία και η Σερβία ήταν ανάμεσα στις 54 χώρες που το 2006 υπέγραψαν ένα σύμφωνο στο Συμβούλιο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του ΟΗΕ εκφράζοντας “βαθιά ανησυχία ως προς τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων [κατά των λεσβιών, των ομοφυλόφιλων, των αμφιφυλόφιλων και των τρανσέξουαλς]. Οι αρχές της οικουμενικότητας και της μη-διάκρισης απαιτούν την αντιμετώπιση τέτοιων θεμάτων.”

 

Για περισσότερες πληροφορίες και συνεντεύξεις επικοινωνήστε με την Υπεύθυνη Τύπου και Προβολής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, ʼννα Μπότσογλου, τηλ. 210 3600628 (εσωτ. 2).


koinotopia.gr

Για να προβληθείτε κάντε κλικ εδώ.

Καιρός