07 | 12 | 2022

Δ.Τ. Σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης για μια καλύτερη ποιότητα ζωής στην πόλη μας

ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

18 Οκτωβρίου 2007 

Σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης

για μια καλύτερη ποιότητα ζωής στην πόλη μας

Με αφορμή την έναρξη λειτουργίας του Συστήματος Ελεγχόμενης Στάθμευσης μέτρο δοκιμασμένο σε πολλές Ελληνικές πόλεις εδώ και χρόνια, θέλουμε να εκφράσουμε τη στήριξη και επιδοκιμασία μας σε κάθε προσπάθεια στην κατεύθυνση της πλήρους εφαρμογής και διατήρησης αυτού του μέτρου γιατί πιστεύουμε ότι θα συμβάλλει ουσιαστικά στη δημιουργία ενός φιλικότερου περιβάλλοντος στο κέντρο της πόλης.

Η αποσυμφόρηση της πόλης λοιπόν πρέπει να αντιμετωπιστεί στα πλαίσια της συνολικής παρέμβασης σύμφωνα με κυκλοφοριακές μελέτες που έχουν εκπονηθεί. Έτσι το κέντρο, οι συνοικίες και οι γειτονιές θα αναπτύσσονται και θα λειτουργούν ισορροπημένα. Για την αποθάρρυνση των πολιτών να χρησιμοποιούν τα Ι.Χ, αυτοκίνητα στο κέντρο της πόλης, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ανάπτυξη ικανοποιητικού συστήματος μέσων μαζικής μεταφοράς όπως λεωφορεία, mini bus και με τακτικά δρομολόγια, με ηλεκτρονικό σύστημα ενημέρωσης του κοινού, με τη λειτουργία των περιφερειακών πάρκινγκ -μέτρο ουσιαστικό- και με τη δημιουργία αστικού και προαστιακού σιδηρόδρομου στην ευρύτερη περιοχή της πόλης

Το ποδήλατο επίσης σε μια πόλη κατ΄ εξοχήν επίπεδη όπως η Πάτρα πρέπει να γίνει από τα κυριότερα μέσα μεταφοράς με το σχεδιασμό και τη δημιουργία εκτεταμένου δικτύου ποδηλατοδρόμων στο κέντρο και τις συνοικίες ώστε να διευκολυνθεί η χρήση του.

Επίσης πρέπει μέρος του ιστορικού κέντρου της πόλης να πεζοδρομηθεί και να ενοποιηθεί, σύμφωνα με τις υπάρχουσες μελέτες, τα πεζοδρόμια να διατηρούνται ελεύθερα από παράνομες καταλήψεις για άλλες χρήσεις, όπως η στάθμευση, η τοποθέτηση εμποδίων από κατοίκους και καταστηματάρχες, η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων από  επιχειρήσεις κ.α. Με τον τρόπο αυτό θα γίνει πραγματικότητα ένα όνειρο 10ετιών για μια ανθρώπινη και φιλική πόλη.

Θεωρούμε λοιπόν, πολύ θετικό βήμα το μέτρο του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης αλλά από μόνο του δεν αρκεί. Πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα και στην υλοποίηση όλων των προαναφερόμενων μέτρων ώστε να αντιμετωπίσουμε ριζικά και το κυκλοφοριακό πρόβλημα αλλά κυρίως την ατμοσφαιρική ρύπανση στο κέντρο της Πάτρας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η πόλη μας βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των πιο μολυσμένων Ευρωπαϊκών πόλεων
 

Πληροφορίες:  Ήρα Κουρή 6974.045777,  Ανδρέας Σπηλιώτης 2610.450807,   http://politesendrasei.gr

koinotopia.gr

Για να προβληθείτε κάντε κλικ εδώ.

Καιρός