07 | 12 | 2022

Δ.Τ. Συμπαράσταση των Πολιτών Εν Δράσει στη διεκδίκηση ποδηλατοκίνησης στην Πάτρα

ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


6 Νοεμβρίου 2007


Ποδηλατοκίνηση: δικαίωμα στη μετακίνηση με ασφάλεια


Αύριο εκδικάζεται η αγωγή των πέντε συμπολιτών κατά του Δήμου της Πάτρας με διεκδικούμενο το δικαίωμα της μετακίνησης στην πόλη με ένα πιο ανθρώπινο, οικολογικό και ορθολογικό τρόπο, αυτόν με ποδήλατο.

Οι πέντε αυτοί συμπολίτες ζητούν από το Δήμο την χωροθέτηση και κατασκευή άμεσα 4 ειδικών και αποκλειστικών οδικών ποδηλατολωρίδων. Οι 2 εξ αυτών στη διαδρομή από Μποζαίτικα μέχρι το ποτάμι του Γλαύκου κατά μήκος και παράλληλα στο θαλάσσιο μέτωπο της πόλης και των άλλων 2 καθέτως προς αυτές στη διαδρομή από ακτή Δυμαίων προς νοσοκομείο Αγίου Ανδρέα και ΑΤΕΙ Πάτρας με πλάτος 2 μέτρων για την κάθε μία.

Οι Πολίτες Εν Δράσει στηρίζουν την προσπάθεια αυτή διεκδικώντας μια συνολική πολιτική ανάπτυξης της χρήσης του ποδηλάτου στον Δήμο της Πάτρας. Με το πλεονέκτημα της πολύ ευνοϊκής μορφολογίας του εδάφους, μιας και ο μεγαλύτερος όγκος μετακινήσεων στην ευρύτερη περιοχή γίνεται σε επίπεδη επιφάνεια, της κατοχής πολλών ποδηλάτων από τους κατοίκους της πόλης, οι οποίοι βέβαια δεν τα χρησιμοποιούν από φόβο ατυχημάτων και τέλος της ύπαρξης μεγάλης εταιρείας του κλάδου στην ευρύτερη περιοχή μπορούμε άμεσα να υιοθετήσουμε το ποδήλατο ως μέσο μετακίνησης και να πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα.

Η εφαρμογή της μελέτης του Θ. Βλαστού καθηγητή του ΕΜΠ με θέμα ‘’Δίκτυο Υποδομής Ποδηλάτου στην Πάτρα’’ που κατετέθη το 2003 στο Δήμο της Πάτρας πρέπει να θεωρηθεί ως μίνιμουμ και αφού συμπληρωθεί – επικαιροποιηθεί με τα νέα δεδομένα και τις νέες επεκτάσεις της πόλης να υλοποιηθεί άμεσα.

Αν θέλουμε να βελτιώσουμε την κυκλοφορία στην πόλη, αν θέλουμε να προάγουμε την υγεία και τον πολιτισμό, αν θέλουμε να μειώσουμε τους θορύβους, αν θέλουμε να περιορίσουμε τους ρύπους δεν έχουμε παρά να στραφούμε στο ποδήλατο, το πιο φιλικό το πιο ανθρώπινο και το πιο οικολογικό μέσο μετακίνησης στην πόλη. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο γεγονός ο νέος σχεδιασμός που μόλις πρόσφατα ξεκίνησε στο Παρίσι με την ένταξη 10.000 νέων ποδηλάτων και πολλών χιλιομέτρων ποδηλατολωρίδων οι εξαγγελίες από το Δήμο του Λονδίνου, της Αθήνας κ.α. που έρχονται να προστεθούν στο ʼμστερνταμ, Κοπεγχάγη αλλά και στους δικούς μας Μεσολόγγι, Καρδίτσα, Βόλος κ.α. για στήριξη του ποδηλάτου σαν εναλλακτικού μέσου μετακίνησης.

Ελπίζουμε και ευχόμαστε η δημοτική αρχή να προχωρήσει με τολμηρά βήματα σε πολιτικές που θα υλοποιούν το στόχο μιας πιο φιλικής και οικολογικής μετακίνησης για πεζούς, ποδηλάτες, ΑΜΕΑ κ.α. χωρίς αυτό να χρειάζεται να επιτευχθεί με αποφάσεις δικαστηρίων. Εμείς πάντως αύριο θα είμαστε εκεί δίπλα στους ενεργούς πολίτες που διεκδικούν τα αυτονόητα………..


Πληρ. Σπηλιώτης Ανδρέας 2610.450807, Ήρα Κουρή 6974.045777

koinotopia.gr

Για να προβληθείτε κάντε κλικ εδώ.

Καιρός